Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorena retrospektiva

Svjetski umjetnički spektakl (za) Julija Knifera u MSU

Julije Knifer,MSU
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/13
20.09.2014.
u 23:45

Sliku su uz burni pljesak spustili alpinisti, a nakon uvodnih riječi autorske ekipe i emotivnog govora pomoćnika ministrice kulture RH Vladimira Stojsavljevića

Zagrebačka kulturna i umjetnička krema sinoć je prisustvovala spektaklu svjetskog značaja – spuštanjem 20x30 metara velikome platnu s crno bijelim motivom meandra naziva "Arbeitsprozess" iz 1975. niz sjeverni zid Muzeja suvremene umjetnosti, otvorena je retrospektiva Julija Knifera (1924.-2004.).

Sliku su uz burni pljesak spustili alpinisti, a nakon uvodnih riječi autorske ekipe i emotivnog govora pomoćnika ministrice kulture RH Vladimira Stojsavljevića. Platno je došlo iz Tübingena gdje ga je Knifer mogao načiniti zahvaljujući potpori dr. Živojina Dacića, iz čije zbirke je i pristigao u Zagreb kojem je na taj način priređen prvorazredni umjetnički doživljaj. Osnivač i sudionik Gorgone i Novih tendencija, Knifer je 60-ih s umjetnicima bliske poetike sržne čistoće odveo svoju zemlju u umjetničku avanturu koja joj je otvorila važno mjesto i na europskoj karti umjetnički najjače struje druge polovine 20. stoljeća.

- Izložba je to koja govori o dosljednosti i moralu, o poštenju Julija Knifera, zbog čega bi škole trebale đake voditi na nju – rekao je za Večernji list Vlado Martek, umjetnik koji je sa svojom generacijom naslijedio Knifera i koji je kao i mnogi uvaženi hrvatski umjetnici sinoć bio posebno svjestan važnosti i ljepote koje smo dobili zahvaljujući autorskoj trojci – kustosici Radmili Ivi Janković, Kniferovoj kćerki Ani Knifer i povjesničaru umjetnosti Zvonku Makoviću koji je Knifera 2001. izabrao i doveo da po drugi put predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu, i koji je napisao važnu monografiju o Kniferu. Da postoje sveci među umjetnicima, slobodno bi se za poštenoga geometričara Knifera moglo napisati "santo subito"...

>>Ana Knifer - Jedinica Julija Knifera omogućuje nam uvid u radove rasute po svijetu

>>Maković: 'Jezik mu je nevjerojatno sličan Joyceu i još više Becketu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije