Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strip

Thor promjenom spola privukao 30 posto više čitatelja

ženski thor
27.03.2015.
u 14:51

Zagrebačkom crtaču Esadu Ribiću povjeren projekt osuvremenjivanja Marvelovog svijeta

Vrijeme mišićavih strip-junaka koji spašavaju prsate ljepotice zauvijek je prošlo. Toga su već nekoliko godina svjesni u svim važnijim izdavačkim kućama, a najveći među njima (DC i Marvel) temeljito su redefinirali pravila slikovnog pripovijedanja kako bi se približili novoj generaciji čitatelja, koja traži "stvarnije", kompleksnije i moralno ambivalentnije likove s kojima se lakše može identificirati, koji ne moraju nužno biti stameni mačo heteroseksualci, ali moraju poštovati žene, koje više ne smiju biti samo vizualni ukras testosteronskih kadrova.

Naklada za odrasle

Prve naznake da se pravila u stripovskom mainstreamu mijenjaju vidjeli smo još početkom dvijetisućitih, kada je Marvel osnovao nakladu MAX usmjerenu isključivo na odraslu publiku, u kojoj si je mogao dozvoliti i nešto eksplicitnije prizore, dok je u sigurnoj zoni štiva za sve generacije počeo uvoditi sve više predstavnika vjerskih, rasnih i seksualnih manjina te inzistirati na većem broju superheroina.

Kulminacija tog trenda preslagivanja i redefiniranja dogodila se 2011. godine, kada je DC projektom "The New 52" (Nova 52) restartao čitavu paletu svojih superjunačkih serijala, od Batmana i Supermana do Justice League, pri čemu su brojni junaci zauvijek pokopani, neki su promijenili strane (superzlikovac Lex Luthor postao je pozitivac), a neki spolno usmjerenje (Green Lantern postao je gay).

Sredinom prošle godine iz Marvela su objavili da će i sami provesti temeljito "čišćenje" svojih likova, čemu je prethodila "promjena spola" poznatog mišićavka Thora, kojeg je godinama crtao naš Esad Ribić.

Dio fanova bijesno je reagirao na tu najavu, no početkom tjedna objavljeni su prvi podaci prema kojima ženski Thor premašuje uspjeh muškog prethodnika za čak 30 posto, dokazujući da interes za superjunakinje itekako postoji. Iako je crtaju neki novi autori, Esad Ribić nije ostao bez posla, baš naprotiv: povjeren mu je serijal "Secret Wars" (Tajni ratovi) u kojem će se susresti najvažniji junaci iz svih Marvelovih svjetova (Avengersi, X-men, Spider-man, Hulk...) i trajno promijeniti svoje odnose snaga.

Još nam taje detalje

– Razlozi te odluke bili su kreativni i ekonomski. S jedne strane, knjige koje spajaju različite svjetove i radikalno mijenjaju likove uvijek se dobro prodaju, a s druge, zanimalo nas je što će se dogoditi ako sve te junake uguramo u jedan narativ. Pripremili smo jako puno iznenađenja, ali o njima mi je još zabranjeno govoriti – kaže nam Ribić.

Dodaje da je čuo kako su u sklopu nove politike kuće neki kolege upozoreni da prestanu hiperseksualizirati ženske likove (novi Thor zato ima veća ramena nego grudi), no da nerealne proporcije ženskih tijela i tako nikad nisu bile nešto što bi ga kao crtača zanimalo.

>> Marvelov Iron-Man 'letjet' će iz Zaprešića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije