Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bomba iz povijesti

Snimke napada partizanske avijacije na Karlovac 1944. dugo su bile skrivene

virtualni muzej
11.08.2014.
u 11:18

‘Mislio sam da je riječ o Saveznicima, ali mi je onda Mario Raguž objasnio da je riječ o ustaškom prebjegu u redove partizanske avijacije’

        Karlovčanin Dinko Neskusil, autor Kafotke, virtualnog muzeja povijesnih fotografija na internetu, može se pohvaliti da jedini ima ekskluzivne fotografije partizanskog aviobombardiranja Karlovca. O tome se nije učilo u povijesti niti se govorilo, bila je to svojevrsna tabu-tema.

Saveznici nisu napadali sami

– Dobio sam film, očito vrijedan, mislio sam, jer je bio zamotan u maloj željeznoj kutijici, pohranjen tako 40-ak godina. Nisam pitao što je. Oprao sam film, uredio, odskenirao, no na njemu nije ništa bilo. Jedino zanimljivo bila je fotografija karlovačkog Korza. To je uvijek važno jer se tijekom povijesti puno toga mijenjalo, od naziva dućana; ploče s jednim imenima do 1941. uglavnom židovskim, a od ‘41. do ‘45. druga, hrvatska pa od ‘45. treća. I bio sam razočaran jer je fotka mutna, no kada sam je stavio na veliki monitor, vidio sam avion i bombe. Malo sam bolje pogledao i razaznao ljude kako ga fotografiraju. Prvi zaključak bio je da su Saveznici. No, to nije bilo moguće, jer Saveznici nikada nisu išli sami pojedinačno u napad. Da je riječ o ekskluzivnim, nikada objavljenim fotografijama i priči o partizanskom bombardiranju Karlovca, objasnio mi je Mario Raguž iz Dubrovnika. On je stručnjak za avijaciju dva rata, a tekst mi je poslao kada je vidio slike na Kafotki pod nazivom “Jedinstvene fotografije bombardiranja Karlovca 1944. godine”. Na slikama je bez pogreške, kaže Raguž, avion tipa Dornier Do 17K.

Njih je po licenciji proizvodila Kraljevina Jugoslavija. Više primjeraka dospjelo je u ruke Zrakoplovstva NDH, a opet je više njih dospjelo u partizanske ruke jer su se posade odlučile na prebjege. Po uniformama ljudi na ostalim fotografijama može se zaključiti da je Karlovac u trenutku bombardiranja bio još u rukama NDH, što opet navodi na zaključak da je avion upravo jedan od tih prebjega iz ZNDH u partizanske postrojbe – objašnjava Neskusil. I smjer naleta, dodaje, daje nam za pravo ovako razmišljati. Naime, avion dolazi iz smjera Čemernice, velikog partizanskog letjelišta, leti nad Korzom i baca dvije bombe, vjerojatno na vojarnu u današnjoj Domobranskoj ulici i vraća se. Ostaje vidjeti tko je i kada preletio u Partizane u spomenutom tipu aviona – kaže Neskusil.

– U zraku bi mogao biti bivši ZNDH-ov Dornier Do 17K registracije 0102, a koji je preletio na Rajlovac 27. travnja 1944. – objašnjava. Dodaje kako postoje podaci da je već nakon nekoliko dana taj isti zrakoplov, “preobučen u partizansku odoru”, ponovno bio u akciji, ali je polijetao iz Mostara, i to mahom na zaostale četničke “džepove” u BiH.

Bilo je i žrtava

– Prema podacima koje je prikupio Mario Raguž, tijekom svibnja 1944. bivši ZNDH zastavnik Dragutin Žauhar u sklopu te improvizirane mostarske eskadrile obavio je čak 42 bojne zadaće protiv spomenutih formacija. Dakle, nije nemoguće da je upravo Žauhar u spomenutom 0102. bombardirao snage NDH u Karlovcu – kaže Neskusil. Njegova Kafotka ima i privatne slike savezničkog bombardiranja Karlovca iz 1944. godine.

– I te su slike na stranici, vidi se koliko je štete bombardiranje nanijelo, a bilo je i žrtava – kaže Neskusil. Osim ratnih, Neskusil objavljuje i brojne slike iz privatnih albuma i otkriva jedan već pomalo zaboravljeni Karlovac. Odaziv “publike” nije izostao. Postao je hit. To mu je bilo jasno kada je, na početku, na Fejsu postavio 400 fotografija raznih događanja u gradu iz arhiva pokojnog oca te vlastite fotografije, jer već se prvoga dana srušio server; bilo je 2000 posjeta, po 20 otvorenih stranica. Danas stranica dnevno ima oko 750 posjeta, pogleda se oko 15.000 fotografija. Sada su na stranici fotografije iz više od 150 karlovačkih obitelji, oko 4600 fotografija.

– Javljaju mi se i Karlovčani iz cijelog svijeta; čitaju, pišu komentare, nude slike. Primjerice, Sonja Carter, koja je polovicom prošloga stoljeća otišla živjeti u SAD i danas ima 70-ak godina, već mi je poslala poštom dva paketa svojih obiteljskih fotografija, Karlovca u vrijeme njene mladost – kaže NESKUSIL.Ponosan je i na ekskluzivne, nikad viđene fotografije Karlovčana u 1. Svjetskom ratu koje je snimio dr. Alfonsus Šibenik. On je prvi pravi ratni fotograf s karlovačkog područja, a kao visoki časnik u austrougarskoj vojsci imao je priliku snimati Karlovčane na bojištima Europe.     

>> Dubioza kolektiv 24. kolovoza na najstarijem pivskom festivalu 'Dani piva Karlovac 2014.'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije