Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gliptoteka HAZU

Skulpture, instalacije, performansi na Trijenalu kiparstva

PXL_120628_876.1
PIXSELL
29.06.2012.
u 16:16

Nakon otvorenja bit će performansi koje bi, kažu, svakako trebalo gledati nakon čega slijedi objava sedmero nagrađenih radova

Vrlo zanimljive, provokativne, duhovite skulpture, instalacije, videoradovi i performansi mogu se vidjeti od subote u Gliptoteci HAZU gdje se u podne otvara XI. trijenale hrvatskog kiparstva, izložba koja predstavlja presjek najboljih radova nastalih u protekle tri godine.

Društvo dinosaura

Zastupljeni su veterani, od akademika Zlatka Boureka, Peruška Bogdanića, pa zatim mlađe srednje generacije Alema Korkuta, Marina Marinića do mladog ali već renomiranog Kristijana Kožula.

Prema onome što smo uspjeli vidjeti tijekom postavljanja izložbe, ima vrlo zanimljivih radova – Ines Krasić izlaže “Fender Bender” osmišljenu u sklopu projekta Ekspedicija pa autorica nudi putovanje u objektima od žice koje je izradila u prirodnoj veličini, u prizemlju je izložena peglica.

Vrlo zanimljivu skulpturu “Terradrom” napravio je Zdravko Milić, napravivši stotine malih skulptura dinosaura koje je postavio ispod poklopca klavira, a ta skulptura na pritisak gumba pušta zvuk neobaveznog čavrljanja i baca svjetlo.

Natječajna tema za prijavu na trijenale bila je “Idealnost koncepta – realnost izvedbe”, a osmislila ju je dr. sc. Blaženka Perica pa su radovi mogli biti i makete, započeti, a ne izvedeni do kraja, ali, naravno, i dovršeni. Jedan od takvih je vrlo zanimljivi rad Luke Mimice, “Glava”, maketa 8-metarskoga ženskog portreta prikazanog tijekom gradnje, okruženog građevnim skelama i otvorene unutrašnjosti.

Ovisnici o tehnologiji

Prikazuje ljepotu lica u nastajanju, vrlo efektna maketa od drveta.

Propitivanje suvremenosti kroz prizmu masovnih medija svojim je radom “Logika naše male sobe” napravila Maja Pezelj. Kako je danas odrastati uz internet, dva mobitela i svu moguću aparaturu. Jesmo li postali ovisnici, robovi električnih uređaja, uređaja za komunikaciju, ili su stvari otišle toliko daleko da nam ti isti uređaji zamjenjuju vlastite udove i ostala osjetila, tema je koja ju je motivira.

Publika može upisati dugove na interaktivni stup srama Nikoline Ivezić.

Izložba traje do 12. kolovoza, no ne bi trebalo propustiti otvorenje izložbe nakon koje će se u prva dva sata izvoditi performans. Dodjela sedam nagrada održat će se od 14 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije