Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Remek djela hrvatskih modernista

Senzacija Vugrinec - Čikoš Sesija, Herman, Babić, Becić, Kraljević... To je i 'genetska linija'!

24.02.2015., Umjetnicki paviljon, Zagreb - Izlozba Kolekcija Vugrinec - remek-djela hrvatske moderne, nogometasa Davora Vugrinca.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
25.02.2015.
u 12:42


U strasti koja ne prestaje svaka je slika jednako draga, kaže Vugrinec

Remek-djela hrvatske moderne predstavljaju se u Umjetničkom paviljonu izložbom što se otvara sutra navečer. Kolekciju Davora Vugrinca predstavlja 46 slika i devet skulptura nastalih od 1880. do II. svjetskog rata u sklopu prve izložbe "Ciklusa privatne kolekcije u javnoj instituciji" koju je pokrenula ravnateljica Jasminka Poklečki Stošić.

Najbolje od najboljih

Riječ je o iznimno cjelovitoj zbirci među privatnim kolekcionarima, danas sigurno najbogatija, a nije u pitanju samo broj djela nego i najbolja djela ponajboljih autora – najbolji Bela Čikoš Sesija, dva Medovićeva najbolja djela, portretni figuralni prikaz i pelješki pejsaž. Tu je i rani Oskar Herman iz 1920-ih godina, Kraljevićeve Tri gracije i njegovi potomci Gecan s djelom Jurčika te Uzelac s djelom Magdalena.

– Ta su djela važna i zbog uspostavljanja genetske linije jer su Gecan i Uzelac pošli za Kraljevićem. To je jako zanimljivo jer su umjetnici izabrali Kraljevića kao uzor. Nije bitna samo kvaliteta djela nego i njihovo funkcioniranje u vremenu – rekao je autor izložbe i likovnog postava Igor Zidić.

Izlaže se nekoliko sjajnih djela Ive Režeka, Pralje i Kupačice na Bednji, najljepši Babićev akt, Becićev Krajolik s mostom iz 1925., što je novo u kolekciji, kao i Maškerata Frana Šimunovića, Marino Tartaglia, nostalgičan Plančićev akt u interijeru... Tu su i skulpture Frangeša Mihanovića, Meštrovićeve studije Strossmayera, Kerdićeva Majka i dijete, Kršinićev Odmor...

Splitska luka Jerolima Miše iz 1933., naizgled neprivlačna, ali izvanredna slika koja je nova u kolekciji.

Govore same za sebe

Davor Vugrinec vrlo je uzbuđen zbog izložbe. Strast se rodila čim je kupio prvu sliku 1997. – Stančićeve Kartaše.

– Svaka mi je slika jako draga, bez njih ne bi bilo hrvatske moderne. To je strast koja ne prestaje. Teško je o tome nešto više reći jer slike govore same za sebe – rekao je Davor Vugrinec.

>> 'Dok je Sanader birao imena, ja sam birao slike'

Komentara 1

PA
pankogulo
14:51 25.02.2015.

A prenapuhane procjene umjetnina koje je HGK kupovala? Ona je i dalje ravnateljica? U dilu s kim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije