Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorenje večeras

Rodin pred hrvatskom publikom u punom sjaju svojih remek-djela

29.04.2015., Zagreb - Izlozba francuskog umjetnika Auguste Rodin u Umjetnickom paviljonu.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
05.05.2015.
u 16:20

Dubinske vizure oblikovanog prostora vode nas grandioznim djelima koja, poput 'mislioca', to zaslužuju

Kakav je vaš osobni odnos prema velikom Rodinu? – pitamo Veronique Mattiussi iz pariškoga Muzeja Rodin, koja je uz našu Barbaru Vujanović iz Ateliera Meštrović autorica i kustosica izložbe "Rodin u Meštrovićevu Zagrebu" koja se večeras u Umjetničkom paviljonu svečano otvara za VIP goste, a sutra i za ostale ljubitelje kiparskoga velikana, kao kruna Festivala Francuske u Hrvatskoj čije šestomjesečno trajanje time i počinje.

– Ah, nije to normalan odnos – odgovara Veronique smijući se – jer Rodin više od 20 godina okupira sve moje profesionalne i životne sfere. Ta će ljubav trajati i dalje jer želim napraviti puni krug u tom istraživanju. U Umjetničkom paviljonu željeli smo napraviti retrospektivu koja pokriva sve faze Rodinova rada, od mladosti do zrelosti i modernosti za koju je zaslužan. Iako su tu Rodinova remek-djela, nismo izostavili ni poglavlje privatnog života. Pokrivaju to fotografije koje je i sam uvrštavao u svoje izložbe, kao i portreti njegovih ljubavnica – Rose Beuret koja nije bila umjetnica, a kojom se naposljetku oženio, i Camille Claudel čija se strasna 10-godišnja veza temeljila na umjetnosti. Bilo je tu još žena... – kaže Veronique ukazujući na značaj 20 izloženih crteža koji svojom erotičnošću dokazuju da je Rodin kreativnost crpio iz vlastitih iskustava.

I dok publika najviše voli Rodinov "Poljubac", kustosi i povjesničari umjetnosti, pa i Veronique, vezani su za skulpturu "Meditacija" koja, kažu, najpotpunije prenosi Rodinovu modernost. Veronique je s nama razgovarala na jučerašnjoj konferenciji za medije gdje je u Umjetničkom paviljonu izložba Rodina izronila u punom sjaju. Uz svoje političke, francuske i sponzorske goste, ravnateljica Paviljona i uz Andru Krstulovića Oparu ujedno i autorica postava Jasminka Poklečki Stošić najavila je da sutra izložbu otvara predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a da u ime francuske Vlade stiže Patrick Bloch.

A zahvalila je posebno i svima koji su do visokog sjaja doveli izložbu, osobito arhitektu Mariju Beusanu koji je prostorno koncipirao i oblikovao izložbu čije nas dubinske vizure vode grandioznim djelima poput "Mislioca". Remek-djelo je i sama rasvjeta koju zahvaljujemo dizajneru svjetla Deniju Šesniću, majstoru kazališne rasvjete.

Učinjeno je sve da izložba takve kategorije bude oglašena u zemljama koje gravitiraju nama, a na njezinu je turističku dimenziju ukazao i Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, vlasnika Paviljona.

>> Meštrovićev portret Rodina, koji se čuva u Pragu, bit će prvi put objavljen kod nas

>> Svjetlo Rodinove erotičnosti

Komentara 1

KO
Komacero
16:49 05.05.2015.

Rodin je bio ruzno pace sa ludackim sadistickim pervezijama prema svojim ljubavnicama zene takve obozavaju muskarci preziru.umjetnicki genijalac ispred svog vremena i prostora ljutska nula strpat zenu koju obozavao u ludaru to mogu samo odabrani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije