Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tate Modern

Prva retrospektiva Kazimira Maljeviča u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon 30 godina

Portret Kazimir Maljevič
Foto: screenshot/Tate Modern
1/3
22.07.2014.
u 10:23

Izložba predstavlja slike, skulpture, kazališne skice i nepresušnu kolekciju ostalih crteža koji predstavljaju Maljevičevu kompletnu karijeru

Kazimir Maljevič, Ukrajinac poljskog porijetla i utjecajni umjetnik poznat po svojim modernističkim stilovima uključujući i kubizam futurizam, ali i dizajniranju pozornica i kostima, ima prvu retrospektivu nakon 30 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu i to u Tate Modernu. Predstavljeni su radovi iz kolekcija u Rusiji, Americi i Europi te predstavljaju fascinantnu priču revolucionarnih ideja i snage umjetnosti.

Malevič je živio u jednome od najturbulentnijih perioda 20. stoljeća (1987.-1935.), od carske Rusije preko Prvog svjetskog rata i Oktobarske revolucije kojima je svjedočio iz prve ruke. 

Njegovi najraniji slikarski eksperimenti vodili su ga prema osnutku suprematizma, pokreta koji uključuje rad na apstraktnim, neobjektnim geometrijskim nijansama. najpoznatije suprematističko djelo je slika Crni kvadrat na bijeloj podlozi kojeg izlaže 1915. Prema nekim tumačenjima slika se izvorno zvala "Četverokut" jer nije prikazan pravilni kvadrat, a na toj prvoj suprematističkoj izložbi prestavljene i druge slike "bespredmetnog svijeta".

Ova izložba prati Maljevičeve rane ruske pejzaže, radove kojime je slikao poljoprivredne radnike te religiozne prizore, a prati i umjetnikovo putovanje prema asptrakciji i njegovim suprematističkim remek-djelima, kao i vrijeme u kojem je napustio slikanje kako bi se posvetio predavanju i pisanju te kasnijem povratku figurativnom slikarstvu o kojem se često raspravljalo.  

Izložba predstavlja slike, skulpture, kazališne skice i nepresušnu kolekciju ostalih crteža koji predstavljaju Maljevičevu kompletnu karijeru slaveći jednu od najprogresivnijih umjetnosti.

Izložba traje do 26. listopada.

Komentara 1

AT
Atanazije
18:43 22.07.2014.

Nevjerojatno koja je remek-djela u književnosti, likovnoj umjetnosti i glazbi iznjedrilo najgore doba u povijesti ruskih prostora...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije