Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENA IZLOŽBA

Proslavili 130 godina Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

HAZU
Foto: HAZU
24.11.2014.
u 22:34

Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je podsjetio da je otvorenjem Strossmayerove galerije 1884. ujedno otvorena i palača Akademije koja je do tada imala sjedište u Narodnom domu na Gornjem gradu.

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU danas je otvorena izložba portreta Josipa Jurja Strossmayera, čime je proslavljena i 130. godišnjica otvorenja Galerije u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je podsjetio da je otvorenjem Strossmayerove galerije 1884. ujedno otvorena i palača Akademije koja je do tada imala sjedište u Narodnom domu na Gornjem gradu.

- Strossmayer je krenuo u obnovu hrvatske kulture i znanosti i ostvario je četiri velika projekta – katedralu u Đakovu, moderno Sveučilište u Zagrebu, Akademiju i Galeriju. Bio je vizionar koji je nadilazio svije vrijeme. Osim što je bio biskup, bio je i političar, vođa stranke, saborski zastupnik i čuveni teolog koji se istaknuo na Prvom vatikanskom koncilu, erudit, poliglot, mecena i izvanredni poznavatelj umjetnosti. Djelo koje je učinio je bez premca. Govorio je da se slabo piše narodu koji ne cijeni znanost i umjetnost i Zagreb je prije 130 godina slavio takve ljude - rekao je akademik Kusić.

Najavio je da će iduće godine biti proslavljena 200. godišnjica Strossmayerova rođenja, a najavio je i temeljitu obnovu Galerije. Ujedno je demonstrirao sustav za interaktivno vođenje koji će biti uveden u cijeloj Strossmayerovoj galeriji. Ona će tako biti među prvima u Europi koja će imati taj digitalni sustav koji će posjetiteljima omogućiti sveobuhvatnu informaciju o svakom izlošku i o njegovim pojedinim detaljima.

Voditelj Strossmayerove galerije starih majstora akademik Vladimir Marković kazao je da izložba obuhvaća portrete koji su nastali za Strossmayerova života, od njegova imenovanja đakovačko-srijemskim biskupom 1849., ali i interpretacije njegova lika nakon smrti 1905. koje ukazuju na biskupovu važnost i nastojanje da se održi spomen na njegov lik i djelo. Kvalitetom se posebno izdvajaju djela Franje Pfalza, Franje Mückea, Michelea Canzia, Amalie de Angelis, Luigija de Amicija, Vlahe Bukovca i Rudolfa Valdeca koja donekle korespondiraju i sa Strossmayerovim umjetničkim ukusom i odražavaju njegov umjetnički kriterij.

Na izložbi je izloženo 20 slika i skulptura koje prikazuju Strossmayera, a autor izložbe Borivoj Popovčak, upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora, u katalogu je prikupio podatke o ukupno 58 portreta, dok ih je nekada bilo oko 70. Izložba je otvorena do 4. veljače 2014. kada se obilježava 200. godišnjica rođenja Josipa Jurja Strossmayera.

>>O starim Hrvatima te o Krleži, Matošu, Ujeviću, Tesli i Zajcu

>>Zahvala slavnom i dobrom biskupu Juraju Strossmayeru

Komentara 1

MO
mozdaznam
23:19 24.11.2014.

dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije