Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi arheološki nalazi

Pronašli bedeme oko Vučedolske kulture

Vučedol
11.09.2014.
u 16:01

Dosad su pronađeni i tragovi kostolačke i badenske kulture, koje su još starije od vučedolske, koja se prostire na arheološki lokalitet na Vučedolu i proteže na 17 hektara, a na njemu je živjelo oko 2000 ljudi. Tada je to bio velegrad

        Već u prvom tjednu ovogodišnjih arheoloških istraživanja na arheološkom nalazištu Vučedol pokraj Vukovara arheolozi s odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu došli su do novih nalaza koji govore o životu na ovim prostorima 3000 godina prije Krista.

– Pronašli smo vanjski bedem koji je opasavao naselje i dijelove unutrašnjeg bedema – rekla je Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja Vučedolske kulture koji je od ove godine organizator istraživanja.

– Ove godine došli smo i do spoznaja kako su za potrebe kuća koristili “lesne lutkice”, materijal koji se može pronaći u okolici, a koji je dodatno učvršćivao tadašnje objekte – kaže Hutinec.

Objašnjava i kako su na dosad otkrivenim lokalitetima pronađeni i tragovi kostolačke i badenske kulture, koje su još starije od vučedolske, koja se prostire na arheološki lokalitet na Vučedolu i proteže na 17 hektara, a na njemu je živjelo oko 2000 ljudi. To je u ono vrijeme, kako kaže Hutinec, bio velegrad.     

>> Započela ovogodišnja arheološka istraživanja na Vučedolu

>> Pronađena ista keramička čašica kao na iskopinama Troje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije