Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

Presjek hrvatske karikature predstavljen Bečanima

karikautra,Beč
Foto: Snježana Herek
1/2
22.05.2014.
u 13:48

Bečku izložbu otvorila je ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, a goste je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović

- Hrvatska karikatura je prepoznatljiva i priznata u svijetu zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima na velikim Svjetskim festivalima koje su afirmirani hrvatski karikaturisti osvajali - rekao je predsjednik Hrvatskog društva karikaturista (HDK) Davorin Trgovčević okupljenim bečkim i gradišćanskim Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima  na otvaranju izložbe ''Hrvatska karikatura“ u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču, napomenuvši kako izložba nije podijeljena na tematska područja. Istakao je kako je cilj Društva, koje okuplja stotinjak karaikaturista sustavna promocija hrvatske karikature u zemlji i svijetu, Najavio je da će se u Zagrebu u Klovićevim dvorima polovicom lipnja, pod naslovom ''Izum kroz povijest“ održati 19. Međunarodna izložba karikature.

Bečku izložbu otvorila je ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, a goste je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović, istaknuvši kako se radi o ''izuzetnoj izložbi“, zbog čega se je i okupio ovako veliki broj nazočnih.Dr. Weber je rekla da je humor i karikatura upravo ono što nam svima treba i kako su u Beču izloženi radovi ''univerzalnog značaja“.

- Upravo Beč je dobra izložbena destinacija za radove ovih sjajnih karikaturista i njihove aktualne teme - ustvrdila je.

Izložbeni postav bečke izložbe čini 88 karikatura 47 autora, koji su članovi  HDK-a, među kojima su i najpoznatija imena hrvatske karikature poput Srećka Puntarića, Ota Reisingera, Petra Pismestrovića, Nikole Listeša, Zdenka Pudina, Miroslava Gernčara, Nika Titanika i brojnih drugih.

Izložba je otvorena do 10. lipnja, a nakon Beča najvjerojatnije, kako je rekao Trgovčević, seli hrvatskoj zajednici u Bratislavu. Izložba je dosad gostovala u Norveškoj, Francuskoj i Turskoj.
Hrvatsko društvo karikaturista utemeljeno je prije 29 godina s ciljem promicanja hrvatske karikature i njenih autora u RH i svijetu. Društvo je već etablirano i na međunarodnoj sceni i punopravni je član i i suosnivač Federation of Cartoons Organisation (FECO). Glazbeni okvir bečkoj izložbi dali su Dubrovački kavaljeri iz Beča.

>>‘Felix je s nama’ - Srećko Puntarić danas u Križevcima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije