Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 83. GODINI

Preminuo arhitekt Boris Magaš, autor 'Poljudske ljepotice'

boris magaš (1)
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
1/3
24.10.2013.
u 22:44

Istaknuti hrvatski arhitekt Boris Magaš preminuo je danas u Rijeci, u 83. godini

Preminuo je Boris Magaš, istaknuti hrvatski arhitekt među čijim se ostvarenjima ističe stadion na Poljudu u Splitu iz 1979. godine. Magaš je preminuo danas u Rijeci u 83. godini, izvijestio je HAZU. Osim \'Poljudske ljepotice\', u njegova najbolja i najpoznatija djela ubrajaju se dječji vrtić na Mihaljevcu u Zagrebu te hotel Solaris kraj Šibenika.

Magaš se rodio 1930. godine u Karlovcu. Diplomirao je 1955. godine na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 1956. postao je asistentom na Katedri za projektiranje istog fakulteta. Od 1961. godine bio je asistent na Katedri za teoriju i povijest arhitekture.

Od 1967. godine vodio je projektni biro “Interinženjering” u Zagrebu, a od 1969. bio je vodeći projektant građevno projektnog zavoda u Rijeci. 1974. godine postao je izvanredni profesor za predmet “Elementi visokogradnje” na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a 1977. godine doktorirao je tehničke znanosti iz područja arhitekture i urbanizma.

Na Fakultetu graditeljskih znanosti u Rijeci od 1978. godine bio je izvanredni, a od 1980. godine redoviti profesor za predmete “Elementi visokogradnje” i “Zgradarstvo”. Od 1983. predavao je kolegije “Teorija arhitekture” i “Projektiranje VIII i IX” na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1988. izabran je za izvanrednog člana, a redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postao je 1991. godine. Bio je član Predsjedništva Hrvatske akademije u mandatu od 01.01. 207. do 31. 12. 2010. godine. Od 1. siječnja 2011. godine bio je tajnik Razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije. 1990. godine bio je savjetnik za arhitekturu i urbanizam Predsjednika Republike.

Magaš je autor brojnih velikih projekata koji su obilježili 50-te, 60-te, 70-te i 90-te godine prošlog stoljeća: od hotelskih kompleksa Haludovo na Krku i Solaris pokraj Šibenika, do remek djela vrtića na Mihaljevcu i originalnih sakralnih objekata kao što su crkva Sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i crkva Bl. Augustina Kažotića u Zagrebu. Djelo po kojem će akademik Magaš ostati zasigurno trajno upamćen je stadion Poljud u Splitu, sagrađen 1979. godine za održavanje Mediteranskih igara.

Za svestranu kreativnu djelatnost akademik Magaš dobio je brojne nagrade i priznanja od kojih ističemo Nagradu „Vladimir Nazor“ za 1979. godinu i Nagradu „Nikola Tesla“ za 1979. godinu za projekt Gradskog stadiona u Splitu, Zlatni grb grada Splita 1980. godine, Međunarodno priznanje „La diplome et medaille d\'or recherche de la qualité – Ordre de Saint Fortunat“ 1986. godine. Svojim teorijskim i projektantskim radom akademik Magaš pripada krugu naših najznačajnijih i najeminentnijih arhitekata, značenje i vrijednost kojega su registrirani u našoj i u najznačajnijoj inozemnoj stručnoj literaturi.

>> Poljud je najbolji atletski stadion u cijeloj JI Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije