Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traženje izgubljenih slika

Pregovaramo s Beogradom i istražujemo je li u sarajevskom samostanu Pricin Križni put

Zlatko Prica, mozaik, Ministarstvo obrane RH, Galerija Zvonimir, 1977.
25.08.2015.
u 11:46


Pricin rodni Pečuh već je priložio svoj dio za veliku monografiju

– Iako smo još u lipnju pozvali vlasnike likovnih radova akademika Zlatka Price, neki od njih javili su se tek prošli tjedan – kaže nam Nikolina Šimunović, kustosica samoborskog Muzeja Prica, inicijatora odlično koncipiranog programa "Sto godina Price".

Opus od 2000 slika

Potvrda je to da Samobor, Pečuh, Zagreb i cijela Hrvatska, Trst i Budimpešta, intenzivno rade na cjelogodišnjem programu koji obilježava stogodišnjicu rođenja Zlatka Price (1916. - 2003.), jednog od najvažnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća, iza kojega stoji opus od najmanje 2000 slika.

Rado kupovane i od pojedinaca i od institucija, Pricine umjetnine sada se evidentiraju i prikupljaju za izlaganje i za monografiju koju piše povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže na temelju onoga što Nikolina otkrije. Pricin rodni Pečuh već je priložio svoj dio monografije...

Jezgru slavljeničkih izložbi u Pečuhu i Samoboru čine, dakako, Pricine donacije radova njihovim muzejima.

Ostaje zapamćen Pricin snažni kolorit, ali i njegov tamni opus kad slika vlastiti boravak u logoru Danica, a svakako povijesni rad s Edom Murtićem s kojim 1944. litografijama oslikava poemu "Jama" Ivana Gorana Kovačića.

Nikolina dodaje tome i mozaike načinjene za političku zgradu CK SKH i za zagrebačku galeriju Zvonimir. Istražuju se i freske u Sisku i Čakovcu, te naposljetku Križni put u jednom sarajevskom samostanu. Nikolina vjeruje da je Prica imao i više takvih javnih narudžbi. U Hrvatskoj je komunicirala sa svim institucijama koje posjeduju Pricine radove. Ostaju još pregovori s Beogradom.

– Sada sam usredotočena na troškovnike za Pricinu monografiju i provedbu programa "Sto godina Price" – kaže Marica Jelenić, ravnateljica samoborske Zaklade Zlatko i Vesna Prica.

Zatvoren kalendar

– Naša Hrvatska državna samouprava u Pečuhu uključila se u pripremu izložbe. Dogovorena je i izložba u Budimpešti. Zapravo, zatvorili smo kalendar događanja u 2016. godini. U lipnju starta retrospektiva u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, kada će biti predstavljena i Pricina monografija. Sredinom kolovoza do početka listopada izložba ide u Rijeku, a potom u Pečuh. Budimpešta stoga mora pričekati na Pricu do 2017. godine. Izvjesno je gostovanje izložbe u Italiji, a traga se i za Pricinim djelima u Njemačkoj... – kaže Marica Jelenić.

>> Sjajne umjetničke prinove Moderne galerije u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije