Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Umjetničkom paviljonu

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović otvorio izložbu Joana Miroa

joan miro
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/23
30.09.2014.
u 22:33

Zamoljen da prije svega kao umjetnik, a tek potom kao predsjednik Republike Hrvatske u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu otvori izložbu velikog katalonskog slikara Joana Miroa, dr. Ivo Josipović učinio je to s osobitim zadovoljstvom...

Zamoljen da prije svega kao umjetnik, a tek potom kao predsjednik Republike Hrvatske u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu otvori izložbu velikog katalonskog slikara Joana Miroa, dr. Ivo Josipović učinio je to s osobitim zadovoljstvom.

Zamolila ga je to ravnateljica Paviljona Jasminka Poklečki Stošić koja je zajedno s direktorom francuske Fondacije Maeght Olivierom Kaeppelinom pripremila izložbu čiji je imidž doista oduševio i one, na hrvatski način tipično suzdržane duše! Adut je, naime, zagrebačke izložbe njezin blago mističan postav, sukladan Miroovim umjetničkim vizijama. Kaeppelin kaže: - Izuzetno sam zadovoljan postavom izložbe jer pomaže da jako dobro shvatimo tko je Joan Miro. Lijep je to način da upoznamo Miroa kao slikara, kipara, crtača... Odličan izbor slika omogućuje da se Miroa pokaže kao doista izvrsnoga slikara. Tu je važno znati da su Mattise, Braque i Picasso radili kolaže u slikama, a Miro je radio u skulpturi! Upravo to pokazuje zagrebačka izložba. Jednom riječju, ovdje je prikazan Miroov san – rekao je Kaeppelin za Večernji list. Nebrojene su javne zahvale stizale na adresu globalno važne Fondacije Maeght.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Među govornicima bili su u ime Ministarstva kulture Vesna Jurić Bulatović koja je prije službene riječi došla k nama i rekla: - Prva moja rečenica je "bez riječi sam!" koliko je to lijepo. Dogradonačelnica Zagreba Vesna Kusin komentirala je: - Prekrasno! Zaigrano, radosno, grandiozno! Lijepo da je veliki Katalonac u Zagrebu, i da naš Arheološki muzej za mjesec dana otvara izložbu o kulturi Japoda iz željeznog doba u katalonskoj Gironi. Pandan je to kulturi Ibera na katalonskome tlu... - rekla je dogradonačelnica.

A dr. Ivo Josipović prvo je čestitao svima koji su zaslužni da grad Zagreb ima ovakvu izložbu. Potom je podsjetio na dosadašnju francusko-hrvatsku suradnju, i činjenicu da na gostovanja hrvatske kulture u Francuskoj, iduće godine Hrvatska uzvraća festivalom francuske kulture u Hrvatskoj. - Hvala Fondaciji Maeght koja je omogućila sjajan projekt kulturne razmjene. Zbog toga je Zagreb danas kad je otvorena i nova zgrada Muzičke akademije doista prava prijestolnica kulture – rekao je predsjednik Josipović.

Među brojnim kulturnim uglednicima zatekli smo legendu tv-novinarstva Nedu Ritz! Rekla je za Večernji list: - Sjajno je imati slikarskoga velikana u Hrvatskoj! Da dođe i samo jedno djelo takvog umjetnika, bila bi to velika stvar... Impresionirao me Miro. Posebno je vrijedna njegova velika tapiserija. Mislim da je bitno potaknuti zanimanje za Miroa. Izložba je baš lijepa!, rekla je Neda. Bilo je to prvo svečano otvorenje za VIP goste u Umjetničkom paviljonu koji ne smije odjednom primiti više od 350 gostiju iz sigurnosnih razloga. Drugo otvorenje za uzvanike je 1. listopada., a za građane se Miro izlaže već dan kasnije, od 2. listopada, sve do veljače 2015. godine.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

>>Stigao Joan Miró, slijedi senzacionalna izložba velikog Katalonca u Zagrebu

>>O Miróu govorio kustos Olivier Kaeppelin

Komentara 22

MX
MXLCLGTG
23:03 30.09.2014.

Je li to pocela predizborna kampanja pa sve sto se otvara u HR predsjednik mora prisustvovati.

JU
juma
23:30 30.09.2014.

Vrhunski domaći umjetnik u radu na istraživanju ruda i gubljenju vremena otvara izložbu vrhunskog svjetskog slikara. Mislim da se Joan Miro okreće u grobu koliko mu je neugodno. Gospodin Josipović se pak okreće prema kamerama i foto aparatima sa smješkom pravednika.

AU
autoritet
00:38 01.10.2014.

Ivo Josipović akademija, Ivo Josipović Miro - još Ive, molim vas još! još!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije