Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večeras U MUO

Predsjednik Ivo Josipović otvorio izložbu 'Guercino: Svjetlo baroka'

Guericino, Svjetlo baroka
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/18
28.10.2014.
u 21:53

Guercino kao zalog zajedništva Italije i Hrvatske

- Povijesni je ovo događaj za Hrvatsku, za Zagreb i za Muzej za umjetnost i obrt. Našoj se publici predstavlja opus velikana, Guercina, jednog od najvažnijih slikara baroka, što se dosad nije dogodilo. Nažalost. Ima to i političku stranu jer je povod predsjedanje Italije Vijeću Europe, a ne manje je značajna i velika pomoć poplavljenoj Slavoniji, u čemu je važnu ulogu odigralo Veleposlanstvo Republike Italije u Hrvatskoj – istaknuo je večeras za Večernji list ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Svojom prisutnošću otvorenje izložbe učinio je povijesnim i sav kulturni Zagreb. Prisutna politička elita poslušala je između ostalih i govor gradonačelnika Guercinova rodnog Centa Piera Lodija koji nije zaboravio istaknuti da ideja ove izložbe potječe od tragedije – potresa koji je 2012. gotovo uništio Gradsku pinakoteku u Centu, nakon čega su gradski i kulturni oci odlučili Guercinove slike zajedno s Luigijem Ficaccijem, pročelnikom Odjela za kulturna dobra Bologne, "pokloniti svijetu" kao putujuću izložbu. Gospodin Ficacci jedan je od autora izložbe u koju ćemo se, kako reče Piero Lodi, svi zaljubiti, jednako kao što Guercina u Centu svi oduvijek vole... A pročelnik Ficacci je zanesen činjenicom da izložbu otvara sam predsjednik RH dr. Ivo Josipović rekao kako to predstavlja utjehu za stanje u europskoj kulturi.

Ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić alibirala je tvrdnje o čvrstoj povezanosti Italije i Hrvatske upravo putem umjetnosti i kulture. U Dubrovniku je upravo potpisan međunarodni sporazum o čuvanju baštine kako bi se riješili problemi koji su zajednički. Najavila je i konferenciju o temi kako kultura i turizam idu zajedno... Povjesničarka umjetnosti Vesna Kusin je u funkciji zamjenice gradonačelnika Zagreba Milana Bandića podsjetila na reformatorski značaj Guercina čiji je rad evoluirao iz baroka u klasicizam i doveo Europu do kolekcionarstva i stvaranja tržišta umjetninama. Veleposlanica Republike Italije u RH Nj. Eks. Emanuela D'Alessandro dodijelila je zamjeniku ministrice kulture RH Berislavu Šipušu visoko državno odlikovanje Talijanske Republike "Commendatore" Reda Zvijezde Italije kojom ga predsjednik Italije Napoletano nagrađuje za predanu suradnju s Italijom, ostvarenu prije svega njegovom stručnom glazbenom suradnjom s milanskom Scalom.

Šipuš se počašćen time usrdno zahvalio, napomenuvši kako je u svemu presudna bila naoko mala stvar, mladenačka odluka da njegov drugi strani jezik u školi bude talijanski. Naposljetku je predsjednik RH Ivo Josipović bez puno riječi otvorio Guercinovu izložbu "kao potvrdu zajedništva Italije i Hrvatske, zemalja spajanih i razdvajanih Jadranom, tim 'morem bliskosti' kako ga je nazvao Predrag Matvejević".

>>Guercino na putu slave baroka, ali i pomoći stradalima od poplave

>>Veliki Caravaggio je otišao, ali dolazi majstor Guercino

Komentara 17

ĆA
ćaćaća
22:04 28.10.2014.

jaca je ivina desna ruka..obavila je posao po nalogu druga ive i zatvorila dr ivu..sve beneficije ima do kraja života..sad je svi mediji vole...

ĆA
ćaćaća
21:56 28.10.2014.

što on radi na izložbi gdje je tematika sakralnost..šta on nije ateista?

Avatar MK
MK
22:41 28.10.2014.

...zar to i drug Neša bulji ko tele u šarena vrata ili je to njegov brat Darko?! ...Perverzija je kada "drugovi" obezčaščuju ovakvo civilizacijsko dostignuče samom svojom nazočnošcu - dok bi u druga vremena stvaratelja ovakvih djela denuncirali i kao antirevolucionara proganjali a sama ovakva djela uništavali. (nadam se da se drug Neša nije zalio da ulaznica košta više nego dan ljetovanja na otoku Vangi koji njega stoji 7 kuna)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije