Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonko Kusić

Predsjednik HAZU razgledao izložbu Galerija Šimun u Galeriji Prsten

HAZU
Foto: HAZU
1/5
31.10.2014.
u 13:26

Osnivač galerije i tvorac zbirke preko 700 umjetnina izrazito visoke kvalitete fra Stjepan Pavić okupio je na jednom mjestu moderne hrvatske umjetnike

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić razgledao je u petak 31. listopada izložbu Galerija Šimun u Galeriji Prsten postavljenu u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika čija autorica je članica suradnica HAZU dr.sc. Željka Čorak. Galerija Šimun nalazi se u samostanu svetog Ante u Dubravama kod Brčkog i rezultat je polustoljetnog kolekcionarskog rada fra Stjepana Pavića. Riječ je o zbirci moderne hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnosti, „od Bukovca do Bućana”, i jedna je od najrelevantnijih likovnih institucija u Bosni i Hercegovini. Izložba se može razgledati do 13. studenog i proizašla je iz uzvratne suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika te predstavlja 184 slike i skulpture prema odabiru dr.sc. Željke Čorak, od kojih mnoge dosad nisu bile predstavljene javnosti.

Osnivač galerije i tvorac zbirke preko 700 umjetnina izrazito visoke kvalitete fra Stjepan Pavić okupio je na jednom mjestu moderne hrvatske umjetnike, a uz njh i bosanskohercegovačke, srbijanske i slovenske stvaraoce koji su radili u Bosni i Hercegovini ili bili uz Bosnu i Hercegovinu vezani. Osim djela sakralne tematike, zbirka obiluje motivima pejzaža, portreta i mrtve prirode umjetnika 20. stoljeća.

Akademik Kusić izložbu je razgledao u pratnji dr.sc. Željke Čorak, fra Stjepana Pavića, ravnateljice Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivane Andabake i autora likovnog postava Marija Beusana. „Radi se o doista fascinantnoj izložbi i iskreno četitam fra Stjepanu Paviću i dr.sc. Željki Čorak na ovom velikom kulturnom pothvatu“, izjavio je akademik Kusić.

>> Predsjednik HAZU primio apostolskog nuncija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije