Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ponedjeljak novi broj Strip revije

Pratite nadnaravne avanture Vincea

strip revija
Foto: PR FOTO
1/4
22.04.2016.
u 14:55

O glavnim stripovima u broju 32 Strip revije Večernjeg lista

Suvremeni akcijski triler, Janitor, začinjen s blagom dozom nadnaravnog prati avanture Vincea, mladića zagonetne prošlosti koji od tjelohranitelja vatikanskog eksperta angažiranog na transakcijama relikvija od neprocjenjive vrijednosti postaje Janitor - agent elitne jedinice obavještajne službe Rimske kurije. Janitora je samo dvanaest na cijelom svijetu, uvijek djeluju samostalno i međusobno se ne poznaju. Nakon prve dvije epizode, Anđeo Malte i Vikend u Davosu, Strip revija Večernjeg lista u novom broju na proširenom broju stranica donosi kompletnu briljantnu treću epizodu Duhovi Porto Cerva u kojoj više saznajemo o misterioznom porijeklu Vincea i zločinačkim aktivnostima urotničke organizacije Novi hram, infiltrirane u najviše rangove Kurije. Zahvaljujući originalnoj priči i scenariju koji je napisao Yves Sente (Thorgal, XIII) i majstorskom realističkom crtežu za koji je zaslužan François Boucq, dobitnik svih važnijih nagrada na europskim festivalima stripa (između ostalih i Grand Prix de la ville d’Angoulême 1998), serija Janitor visoko je ocijenjena od struke i pripada samom vrhu recentne francusko–belgijske produkcije.

Prisiljen na neprekidno bježanje i skrivanje od nemilosrdnog Maršala Mastersona i njegovih lovaca na ucijenjene glave, odmetnik Buck Carter zaustavlja se tek kad sazna da žele objesiti Jeba, njegovog sina jedinca i jedinog preostalog člana obitelji čiju je tragediju prouzročio svojom bešćutnošću. Svjestan svoje krivnje zbog Jebovog nesretnog prelaska na drugu stranu Zakona, pokušava ga spasiti ulazeći u krvavi obračun s progoniteljima koji se sada žele domoći dvostruke nagrade. No, lovci uskoro postaju lovina. Bez oprosta je nihilistička priča s gorkim tonom u kojoj nema milosti, nema praštanja i nema iskupljenja.

Nakon serije Comanche (10 epizoda od 1972. do 1981.) i albuma Ubili su Divljeg Billa (1999.) dokazani majstor westerna i dugogodišnji ljubimac hrvatskih čitatelja stripa, belgijski autor Hermann Huppen (ovogodišnji dobitnik najprestižnije europske nagrade za strip - Grand Prix de la ville d’Angoulême) dostojno se vratio žanru. Neobično nas veseli što će upravo on biti glavni gost na skorašnjem 19. Međunarodnom festivalu stripa - Crtani romani šou u Zagrebu, koji se ima održati za manje od mjesec dana, točnije od 13. do 15. svibnja.

Kratkom i ponešto histeričnom pričom Motivacijski govor smještenom u mračno ratno okružje, cijenjeni španjolski autor Alfonso Font još se jednom dokazuje kao nenadmašni majstor crnog humora u stripu.

U ponedjeljak ne propustite novi broj Strip revjie za samo 5 kuna uz Večernji list. Po cijeni od 12 kuna vas čekamo na kioscima cijeli mjesec.

Foto: PR FOTO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije