Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapina

Pračovjek postavljen unatoč svađama

18.12.2014. Krapina - Ispred ulaza na nalaziste pracovjeka Husnjakovo postavljen je kip pracovjeka visok 6 metara.  Photo: Matija Topolovec/PIXSELL
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
19.12.2014.
u 17:16

Izgled i cijena od 200.000 kuna uzburkali duhove

Kip pračovjeka visok šest metara i težak 800 kilograma postavljen je jučer pokraj nalazišta pračovjeka i Muzeja krapinskih neandertalaca. Pračovjek s kopljem u ruci autorsko je djelo akademskog kipara Denisa Kraškovića, koji ga je izradio od poliestera. Kao turističku atrakciju za grad, pračovjeka je naručila Turistička zajednica Krapine. Prije nego što je postavljen, oko njegova izgleda lomila su se koplja između turističkih i stručnih djelatnika. Sam autor rekao nam je kako si je dao jako puno truda te je proučavao povijest i muzejsku građu.

– Ovaj je kip moj umjetnički iskaz. Teško je pomiriti znanost i estetiku, smatram da sam u svom radu nisam pobio nijednu znanstvenu činjenicu, uvažavajući sve njegove morfološke i anatomske osobine – kaže umjetnik Krašković. Pračovjek je prikazan u svijetlim nijansama žute i sive. Osim očiju, na licu mu se ističu brada, spojene guste obrve, širok nos i bujna kosa. Još jedan takav postavit će se uz autocestu na ulazu u Krapinu. Kip je plaćen 200.000 kuna. 

>> Skulptura pračovjeka od jučer ispred svog doma turistima želi dobrodošlicu

>> Zašto praljudi ne bi smjeli biti moderniji?

Komentara 6

MA
matador007
19:43 19.12.2014.

Pljunuti Stipe Mesić!!!

Avatar Rin-Tin-Tin
Rin-Tin-Tin
00:38 21.12.2014.

Nije loš ali je malo puno skup! Šteta što je drugi kip identičan i što kipar nije izradio i pra-ženu! Obitelj Barney i Wilma Kremenko !

MI
mirko0410
12:57 01.01.2015.

Definitivno odlična turistička atrakcija, prepoznatljiv, lako uočljiv i sigurno će se mnogi posjetitelji rado poslikat ispred njega. Postavljen je da turisti lakše pronađu nalazište i to bude sigurno dobro odradil a koja maketa više liči stvarnom pračovjeku to ionako nikad nećemo doznati a nije niti bitno za ovu priču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije