Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grafika

Picassova 'Glava muškarca' izložena u Kozarskoj Dubici

Picassova glava
Foto: Marina Borovac
1/3
14.04.2014.
u 23:51

Zbog Picassa je u knjižnici koja se nalazi nedaleko od granice s Hrvatskom postavljen nadzor, a pojačane su i sigurnosne mjere u tom mjestu.

Grafika Pabla Picassa "Glava muškarca" koja je posljednjih 26 godina bila u ladicama i sefu Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici večeras je prvi puta predstavljena javnosti. Za nju je sve do ovog mjeseca malo tko znao. Nastala je točno prije pola stoljeća – 15. travnja 1964. godine. Stručnjaci za umjetnine u Republici Srpskoj tvrde da se radi o djelu neprocjenjive vrijednosti.

Biblioteci je grafiku 1988. godine ostavio u nasljeđe šef kabineta Josipa Broza Tita, narodni heroj Boško Šiljegović. Dobio ju je od Picassa na kongresu Komunističke partije u Parizu. Slikar je ondje delegatima poklanjao svoje litografije.

Direktorica Narodne biblioteke Danijela Balaban kaže da je ovo Picassovo djelo nulte kategorije. Iako na njemu nema slikareva potpisa, autentičnost je utvrdila povjesničarka umjetnosti i ovlaštena sudska vještakinja Danka Damjanović.

- Nakon ove ekspertize mi nećemo tražiti dodatne provjere – rekla je direktorica Balaban.

Zbog Picassa je u knjižnici koja se nalazi nedaleko od granice s Hrvatskom postavljen nadzor, a pojačane su i sigurnosne mjere u tom mjestu. Izložba Šiljegovićeve ostavštine u kojoj su osim slike brojne vrijedne knjige te grafike, a koju je večeras otvorio općinski načelnik Mile Zlojutro trajat će do 28. travnja. Picassova "Glava muškarca" ostat će dostupna i nakon toga. Sa zida knjižnice ne kane ju skinuti.

>> Picassa sačuvala šutnja: Grafika slavnog slikara u Kozarskoj Dubici

Komentara 4

OD
odisej22
09:52 16.04.2014.

Deziderije,ti si u kontradikciji Sam as sobom.Crtezi su ti ruzni al,bi ti tukao one Koji bi ih stavljali na zid .Normalno,svoju ruznocu ne vidis.Ona je duboko u tebi.Izgleda da je Tebe slikao Picasso.

MA
mare0801
14:32 16.04.2014.

Deziderij,zašto komentiraš,ako sam kažeš da se ne razumiješ.Umjetnost se u velikoj mjeri doživljava osobno,i svaki čovjek ima nešto što mu je bliže i što ga dira,a i ono što mu se ne sviđa.A i to što me ne dira,ne treba osporavati kao vrijednost.S Picassom se uvijek neznalice sprdaju,jer je dušu dao za rečenicu:ovo bi i moje dijete bolje naškrabalo.

Avatar deziderij
deziderij
07:51 15.04.2014.

Nisam stručnjak za slike i slikarstvo ali neki crteži tog izvikanog majstora su toliko nakaradni i odvratni da bih istukao nekog tko bi mi ih stavio na zid. Zar je nekome toliko važan samo potpis tog autora ili ima toliko pokondirenih ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije