Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u galeriji Lang u Samoboru

Pero K. i njegovi pokojnici

VL
Autor
Derk
24.10.2016.
u 12:37

Pero Kvesić je u galeriji Lang u Samoboru objavio foografije pokojnih prijatelja i poznanika

Darko Glavan, Dražen Vrdoljak, Ana Lendvaj, Fadil Hadžić, Milan Kangrga, Zoran Tadić, Mirjana Gross, Stipe Šuvar, Ante Marković, Jagoda Kaloper, Simo Mraović, Kasum Cana, Ivan Ladislav Galeta, Tom Gotovac, Zvonimir Milčec...

To su tek neki poznati hrvatski umjetnici, znanstvenici, političari i publicisti čije je portrete u samoborskoj galeriji Lang izložio pisac, novinar, fotograf koji svoje portrete objavljuje na blogu Bablfotograf, a odnedavno i filmski redatelj Pero Kvesić. Kustos izložbe “Pokojnici” je Želimir Koščević, a publika izložbu može pogledati do 20. studenog. Zašto Kvesić izlaže baš pokojnike?

– Osnovna zamisao bila je napraviti izložbu Bablfotografa. Kako je na tom blogu više od 1600 portreta pitanje je bilo po kojem kriteriju izabrati. Počeo sam pregledavati i izdvojio po mogućih nekoliko kriterija. Pokojni su se nametnuli kao jedan od kriterija sami po sebi, naime – vrlo ih je mnogo. Kako blog traje već više od deset godina, u međuvremenu su neki portretirani umrli. Mislim da je demografski prosjek mortaliteta 1:100, dakle 1%. Međutim, ja sam ih među svojim poznatima našao sedamdesetak (nismo točno izbrojili). Dakle, cca 4,5 - 5%. Izgleda da su moji poznati rizična skupina – veli Kvesić koji je najveću slavu doživio svojim davnašnjim romanom “Uvod u Peru K.”, a posljednjih mjeseci ubire zaslužene filmske nagrade filmom “Dum spiro spero”. Kvesiću je želja da uskoro napravi reprezentativniju, obimniju izložbu portreta, a onda i izložbu koja ne bi bila tematski ograničena, a obuhvaćala bi i druge fotografije koje je napravio, a ne samo one za blog.

– Generalno, volim fotografiju, cijenim je, kao novinar sam popratio brojne intervjue i reportaže vlastitim fotografijama, kao urednik sam radio s brojnim fotografijama, vodim fotoblog deset godina, mislim da je red/vrijeme da se i ja predstavim kao fotograf. A usput sam htio reći i da blogovi imaju veću vrijednost nego im se danas pridaje – veli Kvesić koji je u svojoj uredničkoj karijeri uređivao Polet, Studentski list, Omladinski tjednik, Plavi vjesnik, Pitanja, Quorum... Bio je i među osnivačima Jabuke, otac je Malih letećih medvjeda, ušao je u dansku lektiru. U prostor galerije Lang je zahvaljujući Kvesićevu blogu stao rekordni broj eksponata, tvrdi autor predgovora u katalogu Mario Bošnjak. “Foto Pero ih je znao zateći onako magnumovski, u određenom, odlučujućem trenutku neponovljivosti”, ističe Bošnjak o Perinim metama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije