Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Performans

Performersko tijelo povezuje Gotovca i Đukića

'gotovac01_nnn_obz_050213'
Foto: ''
1/3
09.02.2013.
u 13:24

Bečka galerija Michaela Stock predstavila je izložbu "Speak Quietly" koja povezuje dvojicu domaćih umjetnika različitih generacija

Bečka galerija Michaela Stock predstavila je izložbu \"Speak Quietly\" koja povezuje dvojicu domaćih umjetnika različitih generacija – avangardnog, likovnog i filmskog umjetnika Tomislava Gotovca i medijskog umjetnika Sandra Đukića. Na izložbi koja se može vidjeti do ožujka i koja je u dva tjedna privukla brojnu publiku, a likovni je kritičari hvale, predstavljen je presjek Gotovčeve fotografske karijere od 1960. godine serijama Glave, Udisanje zraka te poznatim Listanje Ellea. Glave iz 1970. poznate su po tome što je zabilježio fizičku transformaciju umjetnikova lica šišanjem i brijanjem u formi nalik na policijsku fototeku. U seriji fotografija Tri majmuna (ne čujem, ne vidim i ne govorim) iz 1979. Gotovac je iznio važnu kritiku opresivne političke prakse i (auto)cenzure slobode izražavanja. Fotografija snimljena 1988. godine za vrijeme izvedbe ekshibicionističkog performansa u Galeriji suvremene umjetnosti naslovljena je \"Govori tiho, ali uvijek uz nogu drži batinu\", što je slobodna parafraza poznate izjave Theodorea Roosevelta (Speak softly and carry a big stick; you will go far). Gotovac je svoje tijelo redovito koristio za prosvjećivanje društva, i upravo tijelo performera Gotovca fokus je rada Body Scan (2005.) Sandra Đukića. Njime je stvorio intimni portret umjetnika sastavljen od 510 fotografija kao vizualni arhiv koji je naknadno digitalno transformiran u film, a na izložbi se predstavlja u formi videoobjekta i knjige umjetnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije