Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

Pariz Henrija Toulouse-Lautreca “preseljen” u NY

Plakat Hernri Toulouse-Lautreca
17.08.2014.
u 17:00

Čuveni Moulin-Rouge, leglo divljeg života, strasti i žestoke erotike, bio je Lautrecov drugi dom, a sada se Lautrecov Pariz odselio u New York, u MoMu,

        Henri Toulouse-Lautrec (1864.-1901.) upisan je u poglavlje “kako se gradila povijest suvremene umjetnosti”, i to u oba njezina dijela – i u takozvanu čistu umjetnost, i u onu primijenjenu. Nema danas za svijet zainteresiranog tinejdžera koji ne zna za pariškoga slikara postimpresionizma Lautreca: prvo da je odmalena, nakon pada s konja, bio fizički hendikepiran, a potom i da je svijetu ostavio zadivljujuće primjerke umjetničkih plakata, vrste koja je tek kasnije stekla svoju dizajnersku povijest.

Čuveni Moulin-Rouge, leglo divljeg života, strasti i žestoke erotike, bio je Lautrecov drugi dom. Zaštićen invalidnošću, emancipiran za sva životna iznenađenja, mogao je kistom “haračiti” i po najzabitijim rupama pariškoga Montmartrea. Sada se Lautrecov Pariz odselio u New York, u MoMu, koja želi pokazati Lautrecovu verziju avangarde kasnog 19. stoljeća, predstavljenu na plakatima i grafikama čije replike krase mnoge domove cijelog proteklog stoljeća.

Naklonjen svijetu u koji se mogao uklopiti, u pariško dno, u njegove bordele ali i umjetničke krugove, Lautrec je ipak taj svijet posredovao s puno ironije pa čak i groteske. U MoMi će do 22. ožujka 2015. biti izloženo oko 100 plakata, litografija i ilustracija.     

>> Dokumentarac Marijine putuje na festival u newyoškoj MoMA-i

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije