Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izumi Leonarda da Vincija

Padobran, odijelo za ronjenje, leteći zmaj... djela genija

21.04.2014. Zagreb- U Kineskom paviljonu Zagrebackog velesajma postavlja se izlozba izuma i skica Leonarda da Vincija. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/14
22.04.2015.
u 12:29

Posjetitelji će moći upravljati nekim strojevima na izložbi na Zagrebačkom velesajmu

Bio je najveći genij renesanse.

I jedan od najvećih umjetnika svih vremena. Leonardo da Vinci, slikar, kipar, izumitelj, vojni strateg, matematičar, inženjer, glazbenik, mislilac...

Od njegove je smrti prošlo pet stoljeća – točno 496 godina, ali interes za njegova djela još uvijek živi. Zbog njegove "Mona Lise" Louvre je najposjećeniji muzej na svijetu, a što o njemu maštaju neki od najvećih TV autora našeg vremena, svjedoči televizijska serija "Da Vincijevi demoni" čija treća sezona uskoro stiže pred gledatelje.

U znaku 4 elementa

No, što je sve radio i stvorio genijalni Leonardo? Svojevrsni put u um tog čovjeka od danas je dostupan Zagrepčanima i gostima njihova grada.

U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma postavljena je izložba njegovih složenih izuma – njih čak 80. Usto posjetiteljima su dostupne i brojne reprodukcije najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija te njegovih slavnih kodeksa (kolekcija crteža i bilježaka).

Izložba pod nazivom 'Leonardo da Vinci - Genij i njegovi izumi' u Zagreb je stigla nakon nekoliko europskih gradova, a posjetiteljima nudi i mogućnost da se iskušaju u upravljanju nekim od izloženih strojeva i tako upoznaju načela fizike i mehanike kojima se Leonardo da Vinci koristio u svoje doba, ali i da maksimalno dožive nasljeđe ovog nenadmašnog kreativca iz Italije.

"Premda najpoznatiji kao umjetnik, Leonardo da Vinci bio je izumitelj i čovjek beskrajne radoznalosti i inovativnosti. Nakon proučavanja njegova djela "Codici Vinciani", držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju", objasnili su autori.

Izloženi strojevi na Zagrebačkom velesajmu podijeljeni su, inače, u četiri skupine u ovisnosti o primjeni u odnosu na elemente koji su De Vincija nadahnjivali: zrak, vodu, zemlju i vatru.

Vizionar svoga doba

Izlošci obuhvaćaju i vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaja za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu, stotinama godina prije nego što su se njihovi izumitelji rodili.

Pored svakog izuma su objašnjenja, ali i priložene skice modela, a posjetitelji će vidjeti i originalne Da Vincijeve citate, zapisane misli koje je vezao uz određene projekte, kojima je zadužio svijet.

>>U MSU izložba o slavnoj njemačkoj školi arhitekture

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije