Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA U SVIJETU

Ovo su umjetnici čije je radove otkupio Europski parlament

Zlatan Vehabović
Foto: arhiva VL
06.12.2013.
u 12:29

Osam uglednih hrvatskih umjetnika svih generacija čini prvu elitnu grupu autora čiji radovi odlaze u trajno vlasništvo Europskog parlamenta

Osam uglednih hrvatskih umjetnika svih generacija čini prvu elitnu grupu autora čiji radovi odlaze u trajno vlasništvo Europskog parlamenta! Radovi Josipa Vanište, Đure Sedera, Ivana Kožarića, Nives Kavurić Kurtović, Borisa Bućana, Sanje Iveković, Ivane Franke i Zlatana Vehabovića postat će dio međunarodne zbirke umjetnina u prostorijama Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu. Prije toga vidjet ćemo ih na izložbi koja se u petak, 13. prosinca, otvara u Kući Europe, u Ulici A. Cesarca 6, u 19 sati.

U trenutku kad neka zemlja ulazi u EU, važno je da se predstavi i svojom kulturom i umjetnošću pa je zagrebački Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH obavijestio cijenjene institucije HAZU, HDLU, ALU, MSU, HDD, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Ministarstvo kulture i Kuću Lauba o projektu predstavljanja hrvatskih umjetnika. Podrazumijevalo je to uži izbor predloženih radova, a potom otkup djela za trajni postav u Europskom parlamentu.

U obzir su dolazila djela iznimne umjetničke kvalitete, ali su, prema riječima Jasne Marić Krajačić, zadužene u Uredu za odnose s javnošću, morala zadovoljiti još neke važne uzuse: važno je da djela ne vrijeđaju nikoga, da nisu politički kontroverzna i da nisu veća od 2,5 metara jer ne bi mogla proći kroz vrata Europskog parlamenta.Okupljen je i tim stručnjaka koji će načiniti uži izbor među djelima 44 predložena autora: Marko Golub, Snježana Pintarić, Vladimir Crnković, Maja Zebec i Gaella Gottwald odlučili su se naposljetku za osmero umjetnika.

Za neka je djela rečeno kako je šteta da napuštaju Hrvatsku, ali ona su i u Europi doma. Cijeli je projekt vodila Violeta Simeonova Staničić. Djela se plaćaju direktno umjetnicima, plaća ih Parlament.Tu je skulptura od poliestera “Nebo i zemlja” akademika Ivana Kožarića, Đuro Seder dao je ulje “Čovjek i žena” iz 1983., Vaništin “Van Goghovu postelju u St. Remyju” iz 1957., a Vehabovićevo je ulje i pijesak na platnu naziva “No 13” iz 2006.

U Parlament idu i instalacija “Introducing Gaps” Ivane Franke iz 2008. i diptih Sanje Iveković iz serije “Ženska kuća (sunčane naočale)” iz 2012. Kombiniranom tehnikom izvedena slika Nives Kavurić Kurtović “Prostirna za Ništa” nastala je 1984. Izabran je i diptih “Smrznuta ptica” i “Tržnica i golubovi” Borisa Bućana.Njegov smo rad vidjeli na izložbi u Gliptoteci, a umjetnik se prisjeća i kako su nastali:

– Jednog dana, kad se topio snijeg, pred Umjetničkim je paviljonom hrpica snijega izgledala kao smrznuta ptica. Tako je i nastala slika koja sada odlazi u Europski parlament.Sliku “Tržnica i golubovi” inspirirana je tržnicom na Britanskome trgu. Tu su mi se noge na kojima su položene daske štandova činile poput golubinjih nožica – kaže Bućan.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije