Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lika

Otkrili ostatke najmanjeg i najranijeg sakralnog objekta kod Ličkog polja

Muzej Like
28.11.2014.
u 14:16

Deset godina trajalo je istraživanje predvođeno mr.sc. Tatjanom Kolak gdje su pronađeni mnogi važni predmeti

Na arheološkom lokalitetu u Smiljanu nedaleko Gospića 10 godina trajalo je istraživanje predvođeno mr.sc. Tatjanom Kolak gdje su pronađeni mnogi važni predmeti, ali iskopine crkve koja mnogo govori o srednjovjekovnoj Lici s kraja 13. i početka 16. stoljeća. Istraženo je 176 grobova koji su otkriveni unutar ili u neposrednoj blizini crkve, a pronađeni su ponajviše ukrasni i uporabni predmeti.

Upravo njih 80 izloženo je u Muzeju Lika u Gospiću, a odnose se na nakit te predmete poput raznih pojasnih kopči. U cijeloj zbirci izdvaja se, što je relativno rijetko u kršćanskim grobovima, nalaz bojnog noža koji je imao i očuvan oklop korica. Tatjana Kolak ističe da sav taj materijal pokazje da ovo područje aktivno živi i dijeli isti ukus kao i cijeli horizont takvih objekata na području dalmatinske Hrvatske, Bosne i manjim dijelom Slavonije.

Osim predmeta, iskapanjam su pronađeni ostaci jednobrodne crkve manjih dimenzija pored koje je pronađena novija druga crkva. Vjeruje se da s ju izgradili benediktinci za koje se zna da su na tom području djelovali krajem 14. stoljeća. Desetogodišnje istraživanje otkrilo je dva ulomka klesanog kamena ukrašenog pleterom iz 10. stoljeća što ukazuje da potencijalna nova nalazišta u blizini.

- Otkrili smo ostatke najmanjeg i najranijeg sakralnog objekta. Kada istražimo još nekoliko lokacija u bilizini vjerujem da ćemo dobiti cjelokupnu sliku. Ovo je prvi istraženi srednjovjekovni arheološki lokalitet na području srednjovjekovne župe Lika ili Ličkoga polja. Tek smo na početku putovanja i ne mislimo tako lako odustati, kazala je Kolak.

>> Stoljeće nakon Laszowskog u Državnom arhivu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije