Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportske fotografije

Oni se bore za pobjedu, a mi želimo i suze i znoj

sport
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.08.2015.
u 10:04

Ovo su priče o trenucima koje uživo ne vidimo, a na TV-u nam nestanu

“Onaj tko je rekao da nije važna pobjeda, već da je važno sudjelovati, vjerojatno je sam izgubio”, rekla je jednom velika zvijezda svjetskog tenisa Martina Navratilova i u toj rečenici sažela vječnu istinu svih sportova i svakog sportaša. On igra, trči, pliva, vježba, skače... natječe se kako bi pobijedio druge, a da bi mu to uspjelo, mora pobijediti i samoga sebe. U toj temeljnoj karakteristici svakog sporta (onog na obližnjoj livadi, gradskom ili olimpijskom stadionu) leži i tajna svih nas koji samo gledamo. Mi želimo vidjeti tko će pobijediti, tko će biti najbolji od najboljih.

Za nas s druge strane vrhunskih postignuća danas radi i svemoćna tehnologija. Naravno, svaki pravi sportski fan zna da emocije koje se događaju na licu mjesta – na stadionu (ili borilištu, kako vam drago) – ne može prenijeti nijedan izravni prijenos bez obzira na to s koliko se kamera i koliko vještine snimao. No, ti izravni okršaji koji stižu na naše televizore svakim su danom sve savršeniji, a upravo po tom televizijskom receptu “hvatanja nemogućeg” sada rade i vrsni fotoreporteri kada snimaju sport, ponekad hvatajući i krug prednosti. Naime, njihovi zamrznuti krupni kadrovi pričaju nam upravo one dijelove sportske priče koje na licu mjesta ne vidimo i koji nam najčešće promaknu u općem šarenilu hladnog TV ekrana. Gledajući aktualne fotografije sporta, uspoređujući ih s onima nekadašnjim, jasno je da su pred nama djela ljudi koji su postali istinski lovci na emocije. Upravo oni, hvatajući sport iz nekim sasvim drugih kutova, u stanju su prenijeti napore, koncentraciju, nadljudske dosege kao i zadnje atome snage kojima se postižu rezultati koji oduševljavaju cijeli svijet. I očuvati za vječnost tu odu ljepoti i snazi ljudskog tijela.

>> Razgovor s Rogerom Ballenom, jednim od najutjecajnijih fotografa 21. stoljeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije