Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrađeni u MSU-u

Obitelj Essl vjeruje u Ninu Kamenjarin i Nevena Petrovića

Rad Nine Kamenjarin prvonagradjena uz Nevena Petrovica na natjecaju ESSL, 2015
Foto: NIna Kamenjarin
1/2
14.05.2015.
u 14:32

Uz nagrađene umjetnike izlaže svih deset nominiranih

Nina Kamenjarin i Neven Petrović slave: ravnopravno su osvojili prvu ovogodišnju nagradu austrijskih kolekcionara Agnes i Karlheinz Essl za mlade umjetnike! Donijelo im je to 3,5 tisuća eura i poziv da izlažu na grupnoj izložbi „Diversity of Voices" u muzeju Essl u Klosterneuburgu kod Beča.

Petra Mrša također je nagrađena – osim tisuće eura podrazumijeva to sudjelovanje na grupnoj izložbi u Ringturmu u Beču. Na izlaganje je pozvan i Alen Kasumović.

Agnes Essl, utemeljiteljica zaklade i Muzeja Essl, osobno je predala nagrade našim mladim umjetnicima. Nagrada se od 2005. dodjeljuje svake druge godine, i to u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Turskoj i Mađarskoj. Nagrađeni se biraju među deset nominiranih umjetnika čiji se radovi izlažu u matičnoj zemlji.

U nas je tako partner Esslovih zagrebački Muzej suvremene umjetnosti gdje do kraja svibnja traje izložba radova hrvatskih umjetnika nominiranih za nagradu – Igora Ilića, Nine Kamenjarin, Alena Kasumovića, Liberte Mišan, Petre Mrše, Ane Mušćet, Marine Paulenke, Nevena Petrovića, Marija Udženije i Ine Zeljaka.

Stručni međunarodni žiri primijetio je kako u mladih umjetnika jenjava val videoradova. No ne odnosi se to na fotografiju koja je jako zastupljena, neposredno ili kao dio kompozicije umjetničkog rada. Slikarstvo iznova zadobiva snagu, kažu ocjenjivači. Upravo je slikarstvo dosad bilo zastupljeno u manjoj mjeri. Obitelj, socijalni i društveno-politički aspekti pritom su glavne tematske jezgre u djelima mladih.

>> Vanja Babić i Jelena Lovreč dobili nagradu ESSL ART

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije