Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javni poziv

O prijestolnici kulture odlučivat će za honorar od 500 eura po danu

Andrea Zlatar
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
23.09.2014.
u 15:35

Kulturna strategija mora biti gotova do 17. travnja 2015. i vrijedit će do 2020.

        Izborni proces za hrvatski grad koji će 2020. godine biti europska prijestolnica kulture zahuktava se. Ministarstvo kulture objavilo je javni poziv za dvoje hrvatskih članova povjerenstva koje će odlučivati o gradu domaćinu. Preostalih deset članova izabrat će Europska komisija, Vijeće, Parlament i Odbor regija. Do sada je o izboru gradova odlučivalo 13-člano povjerenstvo u kojem je čak šest stručnjaka bilo iz zemlje domaćina, no zbog velikih pritisaka koji su bili napose snažni u manjim zemljama članicama Europske unije, broj nacionalnih članova Povjerenstva drastično je smanjen na samo dvoje.

Neki i s web-stranicama

– Interes za projekt kulturna prijestolnica Europe do sada su iskazali gradovi Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb – rekla je novinarima u Ministarstvu kulture ministrica Andrea Zlatar Violić te navela da su se u ovom pripremnom periodu do sada istaknuli gradovi Rijeka, Osijek i Varaždin koji imaju i web-stranice posvećene projektu EPK.

– Mi u Ministarstvu nikoga ne smijemo isticati, ali tu smo radi edukacije – naglasila je ministrica poručivši gradovima da sami moraju skrbiti za svoju propagandu te kako Ministarstvo kulture nikako neće biti mjesto lobiranja. Važno je i da vodstva gradova kandidata znaju da do 17. travnja, dakle do roka za prijavu, moraju pripremiti i svoju kulturnu strategiju, dokument koji će važiti do 2020. godine u kojoj će crno na bijelo pisati da je dio te strategije i projekt EPK.

– Do sada takvu strategiju imaju samo Rijeka i Pula. Đakovo trenutačno ima javni poziv za strategiju, Osijek je u fazi rasprave, a strategija je u izradi u Splitu, Varaždinu, Zadru, Zagrebu, Dubrovniku… Ako strategija ne bude gotova do travnja, gradovi kandidati sami će se diskvalificirati – poručila je ministrica.

Mora znati engleski i...

Hrvatski član Povjerenstva za izbor prijestolnice kulture za honorar od 500 eura po radnom danu (planira se aktivnost od 16 radnih dana) odlučivat će o gradu domaćinu EPK. Pri tome ne smije biti osuđivan, mora imati osam godina iskustva na poslovima u kulturi, mora znati engleski i još jedan strani jezik, ne smije biti u sukobu interesa, ne smije biti na političkoj funkciji i ne smije dugovati ni porez ni iznose za doprinose.     

>> Ministarstvo javnim pozivom traži dva člana povjerenstva za izbor prijestolnice kulture

>> Varaždinci vjeruju da imaju pobjednički koncept za EPK 2020

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije