Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Park skulptura u Vinkovcima

Na Bosutu 11 ptica kiparice Dine Merhav

20.07.2016., Vinkovci - Svecano otvoren park skulptura - 11 ptica akademske kiparice Dine Merhav.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
VL
Autor
Derk
24.07.2016.
u 12:28

U središtu Vinkovaca postavljene skulpture Dine Merhav

– Ispunjen je moj životni san. U gradu u kojem sam rođena moja obitelj neće biti zaboravljena. Skulpture koje sam donirala Vinkovcima podsjećaju na obitelj Gross koja je doprinijela razvoju Vinkovaca i okoline. Moj pradjed osnovao je tvrtku Ferolim, koja je nekada zapošljavala dvije stotine ljudi, a na sreću radi i danas. I ja se kao kiparica bavim željezom kao i moji preci. Četvrta sam generacija u obitelji koja se bavi željezom. A iznenadilo me da sam dobila i Zlatnu plaketu Grb grada Vinkovaca – rekla je ugledna izraelska kiparica Dina Merhav rođena Gross na dan vinkovačkog zaštitnika sv. Ilije otvarajući park s jedanaest željeznih skulptura s ptičjim motivima uz rijeku Bosut. Skulpture koje je izradila u Končarovim Metalnim konstrukcijama uz pomoć njihovih radnika i akademskog slikara Tonija Franovića uoči izložbe u zagrebačkoj Gliptoteci 2013. godine, uz vinkovačku je rijeku znalački postavio akademski kipar Davor Duraković. Duraković je istog dana javnosti predstavio i bistu Josipa Runjanina, postavljenu na isto mjesto gdje je bila i bista ukradena početkom prošle godine.

Dina Merhav ove je godine u ožujku proslavila osamdeseti rođendan objavom monografije i velikim izložbom u umjetničkom naselju Ein Hod na brdima u blizini Haife. U tom gradiću, koji podsjeća na Grožnjan, Dina Merhav već godinama u ateljeu s puno elana i snage stvara maštovite i živopisne skulpture životinja, a napose ptica. A zašto baš ptica koje je poklonila i Vinkovcima?

– Ptica je simbol slobode. Ona se želi povezati s nebom – objašnjava Dina Merhav, koja je i prvu hrvatsku izložbu u Gliptoteci simbolično nazvala Ptice u letu. Kasnije je ta izložba bila postavljena i u vinkovačkoj galeriji Slavka Kopača, pa su se uz svesrdnu pomoć liječnika i predsjednika vinkovačkog ogranka Matice hrvatske Dražena Švagelja stekli uvjeti za smještaj Dinine donacije na bosutskoj obali.

Naravno, Dinine ptice, od kojih neke imponiraju veselim i šarenim bojama, nisu i prve umjetničine skulpture u Hrvatskoj. Bajkovita Čarobna šuma nalazi se ispred upravne zgrade Končarovih Metalnih konstrukcija, jedna monumentalna skulptura, spomen na Tota Meneghella zasad se nalazi u gradu Hvaru, a trebala bi ukrasiti obližnju Palmižanu. Impozantna skulptura Mir na nebesima nalazi se uz Židovsko spomen-groblje u Đakovu u znak uspomene na sve židovske žrtve iz Drugog svjetskog rata. U toj se skulpturi iznimno snažna dojma Davidova zvijezda isprepleće sa granama drveća.

– Iz Vinkovaca sam otišla kao petogodišnje dijete. Peti rođendan proslavila sam u Vinkovcima, uz kolače, svijeće i poklone i brojnu djecu. U Vinkovcima smo živjeli u prelijepoj kući građenoj u stilu Bauhausa koju je poslije Drugog svjetskog rata koristila Komunistička partija. Napad na tadašnju Jugoslaviju majku Steffi, koja je bila iz Nove Gradiške, brata Dana i mene zatekao je u Crikvenici, odakle smo otputovali u Split. Iz Splita smo, koji je tada bio dio Italije, otišli u selo Coconatto u provinciju Asti – priča Dina u svojoj monografiji koja je bogata slikovnim materijalom.

Talijani ih nisu dirali unatoč židovskom podrijetlu, a kada su Nijemci okupirali Italiju 1943., trebalo je preseliti se u Švicarsku. No, tu se obitelj skoro raspala jer Švicarsku su primali djecu, ali ne i njihove roditelje. No, obitelj Gross spasio je račun u švicarskoj banci… Nakon kraja rata, obitelj Gross nije se vraćala u Vinkovce, u devastiranu kuću, nego se iz Beograda 1949. odselila u Izrael.

U posjet Vinkovcima, koji je za obitelj Gross imao veliki emotivni naboj, došao je i Dinin brat Dan i sin jedinac Yaron.

Ali Dina nije zaklopila hrvatsku priču. S Tonijem Franovićem priprema skulpturu u Varaždinu, a još se nada da će i Zagreb na nekom svima dostupnom mjestu (u planu je bio i remetinečki rotor) ugostiti njezinu veliku skulpturu posvećenu pticama. •

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar prgava.tresnja
prgava.tresnja
03:18 07.08.2016.

Prvo, nije trebalo nikakvo betonsko postolje, drugo, premali su radovi i jedno i drugo predstavlja opasnost za djecu koji ce prvi potrcati prema tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije