Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzejska inicijativa

MUO kao na burzi drugim muzejima nudi svoje izložbe

28.01.2016., Zagreb - Izlozba ilustratora Milana Trenca u MUO. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
15.07.2016.
u 13:14

MUO inicirao projekt Izložbe za van

Nakon kazališnog (Zmajevo gnijezdo u Maloj sceni), Hrvatska je dobila i svojevrsni muzejski klaster. Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt inicirao je projekt Izložbe za van (ili u originalu Exhibitions to go) te je zainteresiranim muzejima i galerijama u zemlji i inozemstvu ponudio petnaestak svojih izložbi koje se mogu prenijeti u druge prostore. Na svojevrsnoj su muzejskoj burzi, među ostalima, izložbe dizajnera Milana Trenca i Borisa Ljubičića ili pak fotografkinje Zlate Laure Mizner te religijskog ruha iz fundusa MUO.

Zainteresirani na web-stranici projekta mogu pročitati sve važne podatke o ponuđenim izložbama, od kvadrature pa do novčanog iznosa koji je simbolična naknada za posudbu izložbe. Primjera radi, za izložbu Milana Trenca to je pet tisuća kuna, za izložbu fotografija Zlate Laure Mizner tri tisuće kuna. S vremenom će se na internetskoj stranici projekta MUO naći i izložbe drugih muzeja i galerija iz Hrvatske.

– Ne otkrivamo toplu vodu. MUO je proteklih godina realizirao čak stotinjak izložbi u zemlji i inozemstvu, od čega četrdeset posto otpada na inozemstvo. Neke nam izložbe gostuju i danas, od Ljubljane do Osijeka. No, kako mi u muzejskoj branši za nove izložbe imamo sve manje novca, nužno je da izložbe na kojima su mjesecima radili naši kustosi ponudimo i drugim muzejima da bismo im smanjili troškove i da bi izložbe nastavile živjeti u drugim prostorima. S vremenom računamo i na međunarodno tržište – rekao je jučer ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović.

Podršku su mu dali ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, ali i Milan Trenc, svjetski poznati umjetnik koji je i te kako zainteresiran da njegovu uspjelu izložbu “Politika” održanu u MUO početkom godine vidi i publika u drugim hrvatskim gradovima, a onda i u inozemstvu.

Voditeljica je projekta Izložbe za van kustosica Adriana Prlić koja je rekla da će se na burzi izložbi naći i one koje tek predstoje, poput izložbe umjetničkog para Bacrach-Krištofić koja će u MUO biti otvorena u rujnu.

Hrvatska ima oko 150 muzeja, galerija i zbirki unutar ustanova i drugih pravnih osoba koji su upisani u očevidnik pri Ministarstvu kulture. Među njima su i neki privatni muzeji, kao što je to Muzej Marton koji danas djeluje samo u Samoboru, premda je prije nekoliko godina djelovao i na Katarininu trgu u Zagrebu.

Među uspješnim privatnim muzejima je i zagrebački Muzej prekinutih veza smješten na Gornjem gradu, dobitnik međunarodne nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji muzej Europe, kao i ilički Muzej iluzija. Lani je u Zagrebu otvoren i Muzej torture, a brojne muzejske zbirke nalaze se i po samostanima i crkvama. •

Ključne riječi
muo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije