Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
solidarnost

'Možda među djecom u Đurićima imamo novog hrvatskog Guercina'

18.12.2014., Djurici - Podjela donacije koja je osigurana prodajom kataloga sa izlozbe Guercino. Svi koji su kupili katalog izlozbe poznatog talijanskog slikara Guercina pomogli su da se nabavi kuhinjski pribor za mjestane Djurica. Photo:Goran Ferbezar/PI
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/2
19.12.2014.
u 17:05

To nam je rekla Ena Janković, studentica Likovne akademije, sretna što je slikarstvo zaslužno za pomoć mjestu u kojem je odrasla

Možda je među ovom djecom ovdje neki novi hrvatski Guercino, rekla je Ena Janković, studentica druge godine Likovne akademije u Osijeku, koja je djetinjstvo provela u Đurićima kod svoje bake Katice Jurić, a koja se oduvijek bavi raznim umjetničkim radom. Ena je jučer bila u Đurićima, selu u županjskoj Posavini koje je stradalo u svibanjskim poplavama. Njezin dolazak imao je umjetničku i humanitarnu pozadinu, objedinjenu u donaciji ostvarenoj prodajom kataloga izložbe Guercino: svjetlo baroka, koja je otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Prikupljena su sredstva za nabavu 110 kompleta tanjura i pribora za jelo za nastradale obitelji koji su im jučer i uručeni.

To treba vidjeti uživo

Odmah po dolasku autobusa sa zagrebačkim muzealcima u središtu Đurića okupili su se mještani kojima su potom uručene donacije. Bili su tu i mališani koji su dobili i novogodišnje paketiće. Drugi dio ove hvalevrijedne akcije bit će organiziran u vrijeme školskih praznika kada će za djecu iz Đurića biti organiziran posjet Muzeju za umjetnost i obrt kako bi mogli i uživo pogledati Guercinove slike.

– Lijepo je da djeca odmalena imaju prilike učiti o umjetnosti i pogledati tako veliku izložbu kakvu se inače nema prilike često vidjeti. Uostalom, možda će upravo taj posjet nekog od njih potaknuti da se bavi umjetnošću – rekla je Ena, koja bi i sama voljela na izlet u Zagreb kako bi pogledala djela talijanskog umjetnika. Kaže da su o Guercinu učili na prvoj godini studija, ali kako je vidjeti uživo djela jednog takvog velikana nešto sasvim drugo. Govoreći o svojoj ljubavi prema umjetnosti i odluci da studira na Likovnoj akademiji, Ena kaže da je umjetničku crtu povukla od bake Katice s kojom je upravo u Đurićima provela djetinjstvo. – Prvo smo radile na obnovi jedne stare škrinje pa smo crtale, vezle... – prisjetila se Ena i požurila u zagrljaj baki. Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović istaknuo je da su se inicijativi pridružili i ostali zagrebački muzeji.

Ne smijemo zaboraviti

– Djelatnici Muzeja za umjetnost i obrt osobno su donirali što su mogli kako bi pomogli ljudima u neprilici. Izložba u Zagrebu otvorena je do kraja siječnja te je moguće da će biti osigurano još sredstava. Ne smijemo zaboraviti kako je ovim ljudima još uvijek neophodna pomoć i da ova priča nije završila – rekao je Gašparović. Jučerašnji program završio je posjetom obližnjim Račinovcima u kojima su osnovnoj školi bile donirane vrijedne muzejske publikacije i suveniri. Za predškolsku djecu te djecu razredne nastave Etnografski muzej i Grad Zagreb donirali su paket hrvatskih tradicijskih igračaka.

>> Guercina vidjelo deset tisuća ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije