Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno za Večernji list

Mihail Grobman: Živimo u vremenu laži, lažu nam političari, ali i znanstvenici i umjetnici

Mihail Grobman, avangardni umjetnik, sudionik manifestacije Umjetnik na odmoru Kolekcije Marinko Sudac
Foto: Zbirka Sudac
1/4
08.07.2015.
u 14:53

Slikar i pisac Grobman najintrigantnije je ime u novoj ekipi sudionika programa "Umjetnik na odmoru" Marinka Suca

Istarski turistički div Valamar i ove je godine ugostio aktualne avangardne umjetnike iz Hrvatske i svijeta koje pod egidom Umjetnik na odmoru poziva kolekcionar Marinko Sudac, vlasnik Zbirke Sudac i utemeljitelj zagrebačkog Instituta za istraživanje avangarde. Pozvani umjetnici će do 10. kolovoza prvo u Taru a potom na novoj lokaciji provoditi umjetnički aktivan odmor iza kojeg ostaje djelo za završnu jesensku izložbu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Razbijanje mita vođe

Među uglednim i značajnim imenima avangarde osobito intrigira lik i djelo ruskog umjetnika i pjesnika Mihaila Grobmana, koji k nama dolazi sa svojom asistenticom i kustosicom dr. Lolom Kantor-Kazovsky. Kažu da je upravo Grobman zaslužan za imenovanje novih avangardi – neoavangardom. Rusku je pak povijesnu avangardu s početka 20. stoljeća ocijenio veličanstvenom poput povijesnog razdoblja renesanse. Rođen 1939., Grobman je krajem šezdesetih emigrirao iz Rusije u Tel Aviv. Poznata je njegova Leniniana s kraja sedamdesetih, posvećena demitologiziranju vođe. Grobman, kako kaže, želi stvoriti i ikonografiju političkih ubojica...

Avangarda nosi zaradu

Pitamo ga određuje li takva politička budnost umjetnika današnju avangardu. Grobman kaže: – Živimo u jezivom vremenu. To je vrijeme beskrajne laži. Lažu nam političari, znanstvenici pa i umjetnici.

U prvoj polovici 20. stoljeća ljudi su u umjetnosti tražili istinu, ali je istina odavno postala sitnom monetom za potkusurivanje. A pojam avangarde postao je jednostavno nazivom koji donosi dobru zaradu.

Danas će malo tko izgovoriti naglas tu riječ – avangarda. Smisao se riječi avangarda nakrivio kao kapa na nehajnoj ženi. Istodobno je, međutim, avangarda opstala i ne izbjegava vlastito samoimenovanje.

Politička umjetnost – to je umjetnost koja izaziva raznovrsnost i uopćenost smislova.  Zahvaljujući njoj šuma će poslije požara rasti još većom snagom – kaže profetski Grobman. U Istri ga možete sresti od 21. srpnja!

>>Vehabović postao član međunarodne umjetničko-znanstvene ekspedicije : 'U duhu Cousteaua idem na Arktik'

>>Ljubav, avantura i skriveni svjetovi u fantastičnoj art-bajci

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije