Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEW YORK 80-IH

Jagger je pitao: Kako, dovraga, Lupino slika takve fotografije?

lupino
Foto: Privatni album
1/10
06.12.2016.
u 14:32

Dvije je Lupinove fotografije kupio i predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin kojega Stephan Lupino poznaje još dok je Slovenac bio odvjetnik

Stephan Lupino je ponovo zvijezda! Iako ne u Hrvatskoj, već u susjednoj Sloveniji. Protekli je vikend u ljubljanskoj Galeriji fotografija otvorena izložba Stephan Lupino – Eighties in New York. Motiv je očigledan, izložene su Lupinove fotografije nastale u vrijeme dok je živio u New Yorku i dosegao svjetsku slavu.

Medijsko je praćenje izložbe izuzetno, gotovo da nema slovenskog medija koji nije nešto objavio o Lupinovoj izložbi.

Cijena je poslovna tajna

Izložbu je posjetio i predsjednik Uefe, Slovenac Aleksandar Čeferin, te kupio dvije izložene fotografije.

– Čeferina znam već deset godina, još dok je bio najbolji i najpoznatiji odvjetnik u Sloveniji. Na ljubljanskoj izložbi kupio je dvije moje fotografije noćnog života New Yorka, cijena je, jasno, poslovna tajna – rekao je Stephan Lupino o poznanstvu s predsjednikom Uefe. Prisjetio se tom prilikom i svojeg života u New Yorku, gdje je u samo šest mjeseci postao poznati fotograf.

– Ništa danas ne podsjeća na ondašnji noćni život New Yorka koji je tada bio središte svijeta, centar zabave i noćnog života, grad u kojem je morao biti svatko tko je držao do sebe. U doba kada sam ja došao ondje i upoznavao se sa sredinom, upravo se zatvarao kultni klub “Studio 54”. No meni to mjesto nikada nije bilo odveć simpatično, puno mi je bolje bilo u klubu “Area” u koji su, za razliku od “Studija 54”, mogli ući svi, a ne samo oni s dubljim džepom – kaže Lupino prisjećajući se i Donalda Trumpa.

– Bio mi je oduvijek simpatičan, ali nije mi pasao kao društvo. Dolazili smo na ista mjesta pa sam ga često viđao, no nikada nisam imao previše simpatija za biznismene u usponu – rekao je o novoizabranom američkom predsjedniku nekadašnji kralj fotografije noćnog života Velike Jabuke.

Pred njegovim su se objektivom tih godina našle i brojne svjetski poznate ličnosti.

– Kada sam predstavljao svoj rad na izložbi “The World of Stephan Lupino”, sjedili su u VIP dvorani Christopher Walken i Mick Jagger koji me pitao: “Kako slikaš tako dobre fotografije!?” Odmah je pristao i slikati se pa smo izišli na terasu te sam ga ondje fotografirao. On je zaista takav kako se o njemu piše. No urednica “Detailsa”, za koji sam tada radio, kada je vidjela da se Andy Warhol voli “baviti” sa mnom i peckati me u intervjuima koje je davao, rekla je da ću odmah dobiti otkaz bude li me vidjela u blizini tog “živog mrtvaca”. Tako je zaista rekla! – govori Lupino, danas skulptor.

Zappa se zauzeo za njega

Još je jedna velika newyorška faca željela pred Lupinov objektiv.

– Često sam znao sretati Franka Zappu pa je tako jednom prilikom ustao i krenuo, želio se slikati. Na izlazu nas je susreo njegov menadžer i uhvatio me za ruku, ali Zappa je samo rekao: “Ostavi ga na miru” – sjeća se Lupino. Na njegovim fotografijama nalazimo i Naomi Campbell, Grace Jones, Malcolma Forbesa... Na mnogima je, kako izložba u Ljubljani pokazuje, Lupino i sudionik, a ne samo fotograf koji je radio u improviziranom studiju smještenom u toaletu “Aree”. Savršen način da se pokaže sva dekadencija, razuzdanost i ekscentričnost noćnog života New Yorka.

>> Skulpturu su mu procijenili na 200 tisuća dolara i kažu da je novi Dali

Komentara 5

CD
cdplejer
17:08 06.12.2016.

Zidovi ga guraju na marginu jer od Stieglitza ne mogu nikog vise izmislit.Lupino je krcat intuicijom,provokacijom,talentom.U ovoj spajzi od drzave ga ne gotive jer maestro ima jos i mu.da jer zvizne svakom u facu sto ga slijedi.Lupino,lupaj i uzivaj,a mramori neka i dalje glume nakurnjake.

Avatar jwayne
jwayne
20:59 06.12.2016.

Malo sam gledao po netu o Lupinu..naime tip je bio tjelohranitelj,prvak hrvatske, juge i svijeta u karateu, karate kluba u NY, živio u Rimu, Parizu, NY, Varaždinu..fotograf, slikar, kipar..na jednoj od rijetkih stranih stranica gdje se spominje Lupino piše dada se borio u Domovinskom ratu, da je časnik i da je ranjavan...slike mu vrijede 20000$...kipovi 200000$..izgubio je na krahu burze 1mil $ ..bio je kralj noćnog NY i onda se pojavi u trash realityu Farma!? ..a družio se sa Stonsima, Zappom ...izlagao po nekim "galerijama" koje su zapravo prodavaonice namještaja ..uspoređuju njegov talent sa Picassom i Dalijem i tako ...znanstvena fantastika!

Avatar narozi
narozi
18:18 06.12.2016.

ja se zabavljam sa njegovom bivsom zenom u Americi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije