Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kiparska izložba

Likovni salon 'Vladimir Beci​ć' ugostio djela suvremenih hrvatskih kipara

izložba
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
08.10.2014.
u 00:10

Ovi suvremeni hrvatski kipari na izložbi u Slavonskom Brodu izložili su tridesetak recentnih radova koja svjedoče da baština moderne umjetnosti još uvijek nije potrošena

Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda u Likovnom salonu "Vladimir Becić" priredila je izložbu radnog naziva "Skulpture" kipara Petra Dolića, Vedrana Staničića, Petra Hranuellia i Marine Stoponje. Riječ je o skupnoj izložbi četvero umjetnika različitih poetika i kreativnih izražajnih mogućnosti, kojima je zajednička stvaralačka strast skulpturama udahnuti čvrst oblik i moćan trodimenzionalni volumen.

Ovi suvremeni hrvatski kipari na izložbi u Slavonskom Brodu izložili su tridesetak recentnih radova koja svjedoče da baština moderne umjetnosti još uvijek nije potrošena. -Galerija umjetnina ove je godine organizirala ukupno tri kiparske izložbe. Proljetos se Brođanima u Galeriji "Ružić" predstavio akademski kipar Mihael Štebih, uz Dan grada imali smo izložbu profesora kiparstva Kuzme kovačića, a ovogodišnja kiparska dionica završava izložbom skulptura Petra Dolića, Vedrana Staničića, Petra Hranuellia i Marine Stoponje. To je ujedno i svojevrstan omaž velikom Branku Ružiću, jer u studenom je obljetnica njegove smrti. Večeras smo otvorili zaista sjajnu izložbu i drago mi je da su autori bili sa nama. Riječ je o vrhunskim autorima, a njihove biografije definitivno govore o tome da su puno radili i puno izlagali. Izložba je intimnog karaktera. Nema tu nekih velikih povijesnih i političkih tema, nema sakralnoga, a da je riječ o intimnim radovima autora svjedoče njihovi formati, koji su lišeni velikih dimenzija. Vodljivo je da uživaju u onome što rade, jer forme i oblici su nadahnuti vedri i veseli.

Na kraju krajeva izložba je puna optimizma i humora, blage subverzivnosti i ponešto ironije. Skulpture koje vidimo odražavaju situaciju 21. stoljeća, a upravo s ovogodišnje tri kiparske izložbe pokazali smo, ako ne cjelovito onda barem fragmentarno, šta je zapravo to hrvatska skulptura u 21.stoljeću - istaknuo je na otvorenju izložbe ravnatelj Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda Branimir Pešut.

>> Fićo obložen ljudskom kosom u Guinnessu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije