Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga Marine Baričević

Leksikon keramičara neopterećen generalijama, sa snagom sinteze

Vlasta Jarnjak, Ogrlica, 1989., keramika, cakljena, pozlata
VL
Autor
Derk
30.03.2017.
u 12:37

Marina Baričević objavila Leksikon umjetnika keramičara

Nakon što se punih četrdeset i pet godina bavi umjetnošću keramike i nakon što je objavila i “Povijest moderne keramike u Hrvatskoj”, ugledna hrvatska povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Marina Baričević osmislila je i prvi hrvatski Leksikon umjetnika keramičara. Autorica vrsna pera tako je kod naklade In.Tri objavila knjigu “Izbor kritičarke – keramika i staklo 1950.-1999.” u koju je uvrstila pedesetak umjetnika u rasponu od Malvine Borelli rođene još u 19. stoljeću do Mladena Ivančića rođenog 1969.

Knjigu koja obiluje likovnim materijalom, a krasi je i uzorita informativnost, Marina Baričević s pravom je posvetila stožernim hrvatskim umjetnicama keramike Stelli Skopal i Blanki Dužanec, ali je ispisala i sažetu povijest keramike, i to ne samo na hrvatskim prostorima. Prilozi Marine Baričević o hrvatskim umjetnicima koji su se izražavali u keramici i staklu nisu leksikonski suhoparni ni opterećeni generalijama. To su vrlo često literarno utemeljene, ponekad i dramatične kratke priče u kojima likovna kritičarka efektno i znalački procjenjuje i ocjenjuje likovne opuse umjetnika od kojih su neki na prvu izložbu čekali i više desetljeća. Među takvima su, primjerice, Vlasta Baranjai i Marta Plazzeriano.

Marina Baričević ne izbjegava ni neuralgične teme hrvatske likovne scene, npr. činjenicu da je redoviti član Međunarodne akademije za keramiku i utemeljitelj Svjetskog trijenala male keramike Hanibal Salvaro 2000. izbrisan iz članstva ULUPUH-a. Leksikon hrvatskih keramičara zorni je dokaz njihove kvalitete i razigrane kreativnosti, ali i upućenosti Marine Baričević i u tajne keramičkih tehnika. Do sada, Marina Baričević je napisala stotinjak predgovora u katalozima izložbi keramike te nije čudno da je još prije dva i po desetljeća postala i članica Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije