Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
70 godina taličnog toma

Klasični junak danas politički nekorektan

lucky luke
30.01.2016.
u 16:57

Legendarni lik koji puca brže od svoje sjene i jaše najpametnijeg konja jedan je od najvećih europskih strip-junaka

Ravno sedamdeset godina prošlo je od kada se na belgijskim kioscima prvi put pojavio Lucky Luke, na našim prostorima poznat i kao Talični Tom.

Taj legendarni strip o kauboju koji poteže brže od vlastite sjene, jaše najpametnijeg konja na svijetu, a često ga prati i najgluplji pas na svijetu, jedan je od najdugovječnijih i najpopularnijih europskih serijala, uz bok Asteriksu, Tintinu i Štrumpfovima, odreda nastalima u slično vrijeme, na istom frankofonom prostoru. Stvorio ga je Maurice De Bevere poznatiji kao Morris, a jedno vrijeme crtao ga je i po scenarijima Asterixova oca Renéa Goscinnyja. Nakon što je 2001. godine preminuo, Taličnog Toma preuzeo je njegov mlađi kolega Achde, pravim imenom Hervé Darmenton.

Prijetnja nakladnika

Kada se Achde svojedobno pojavio u Zagrebu, gostujući na Crtani Romani Šou, zamolila sam ga da mi nacrta Taličnog Toma s cigaretom. Pogledao me iznenađeno pa rekao da to nikako ne smije jer je zabranila njihova izdavačka kuća. Nisam tako lako odustala pa smo se uvukli u raspravu o tome kako je Tomova cigareta više od pukog detalja, već gotovo produžetak njegova tijela koji čitatelju često objašnjava i njegove emocije. Zbog toga, složili smo se, ona je integralni dio njegova lika. Uz obećanje da neću javno izlagati dobiveni crtež, kući sam ipak ponijela onakvog Toma kakvog se sjećam iz djetinjstva. Kasnije sam otkrila da je još starog Morrisa izdavač natjerao da Tomovu cigaretu zamijeni travkom kako ne bi loše utjecao na mlade Amerikance, na čije se tržište taman namjeravao probiti. Morris se tada bunio da bi to bilo kao da Popaju oduzmu njegovu lulu, no ekonomski faktor bio je neumoljiv: Tom se ubrzo čak pojavio u reklami protiv pušenja, uz slogan “gadi se čak i Taličnom Tomu”.

Nešto kasnije, Morrisu su počeli zamjerati i karikaturalne prikaze drugih naroda, prije svega stereotipne prikaze Afroamerikanaca, Indijanaca, Meksikanaca i Kineza. Malo mu je pritom pomagalo objašnjavanje da se poigrava s već prisutnim društvenim stereotipima te da Talični Tom nikako nije rasistički lik. Superkorektna Amerika, a poslije i ostatak zapadnog svijeta, s negodovanjem su gledali na svako karikiranje naroda koje su upravo oni nekoć najžešće diskriminirali.

Velika retrospektiva

Poigravanje s poznatim ličnostima, srećom, još nikome nije zasmetalo, a u Taličnom Tomu može ih se pronaći mnogo: od komičara Groucha Marxa koji se pojavljuje kao lovac Crazy Buffalo do kanadske pjevačice Celine Dion pretvorene u Seline, koja u stripu užasava nedostatkom sluha. Međunarodni festival stripa u Angoulêmeu, jedan od najvećih na svijetu, jučer je najavio da će krajem godine prirediti kapitalnu retrospektivnu izložbu Morrisovih radova, koja će prikazati sve mijene koje je taj lik doživio kroz desetljeća.

>>Hoće li dobro uspjeti pobijediti zlo?

>>Živio sam vani i znam: naša politika ni izdaleka nije najgora na svijetu

Ključne riječi

Komentara 6

AM
Axis Mundi
17:22 30.01.2016.

ne znam kako vama, ali pun mi je kufer političke "korektnosti".

Avatar rashomonn
rashomonn
20:53 30.01.2016.

Još ga nagaravite i umesto šerifske zvezde turite mu polumesec.

IS
Iszrian
17:13 30.01.2016.

Koliko sam čuo (ovo su glasine), duhanski lobi napada nitko drugi doli lobi za legalizaciju marihuane. Teorija glasi da ovaj potonji želi uništiti duhan, a zatim ponuditi svoje proizvode kao zamjenu (još se pravdajući kako su zdraviji, imaju više ugodnih svojstava od nikotina/cigareta itd) pušaćima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije