Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lekcije iz '91.

Kako objektivno slikati rat dok gledaš kako ti sunarodnjaci ginu?

Foto: Romeo Ibriševićć
1/3
09.09.2016.
u 17:15

Izložba koja se održava u sklopu festivala Organ vida nastavak je višegodišnjeg istraživanja iz kojeg je nastala i knjiga Rat slikama

U sklopu međunarodnog festivala fotografije Organ vida u zagrebačkoj galeriji Zvonimir 14. lipnja otvara se izložba “Lekcije iz ‘91.” koja objedinjuje radove 33 autora, među kojima i Večernjakovih ratnih reportera, nastale na bojištima od Slovenije, preko Hrvatske, do Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije.

Kustosica Sandra Vitaljić oblikovala ju je u samo dva mjeseca jer sredstva su im kasno odobrena, a onda je već bila pritisnuta rokom održavanja festivala. No izložba je ujedno nastavak višegodišnjeg doktorskog istraživanja koje je rezultirao i hvaljenom knjigom “Rat slikama” objavljenom 2013. godine, dakle Vitaljić bez obzira na rokove suvereno vlada materijalom.

Da je vremena bilo više, kaže, natjerala bi fotografe da još dublje prokopaju svoje arhive jer uvjerena je da u njima ima još puno vrlo zanimljivog, nikad objavljenog materijala.

S obzirom na debate koje se vode u našem društvu i na uspon ksenofobijem, bojim se da nismo ništa naučili

Sandra Vitaljić

kustosica izložbe

– Jedna od tema koja me posebno zanimala pozicija je lokalnih fotografa koji su bili u specifičnoj situaciji za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije jer su mogli snimati rat samo s jedne, “svoje” strane. To dovodi u pitanje osnovni postulat novinarstva, onaj o nepristranosti i objektivnosti u izvještavanju.

Zanimalo me kako su se stavovi fotografa odražavali u njihovim fotografijama, kako su se nosili sa svojim emocijama i osjećajem pripadnosti – objašnjava Sandra Vitaljić te najavljuje da će o toj temi, koja se sada našla u fokusu izložbe, porazgovarati s nekolicinom srpskih i hrvatskih fotografa na panel-diskusiji 17. rujna u Zagrebačkom plesnom centru.

Tabu silovanih žena

Dodaje kako izložba nema pretenziju da bude povijesni prikaz događanja i cijelog tijeka rata, ali je ipak nastojala uključiti nezaobilazne teme kao što su pad Vukovara, opsada Sarajeva, genocid u Srebrenici...

– Iako je fokus na regionalnim fotografima, odlučila sam pozvati i mali broj inozemnih autora koji su snimali rat na našem području. Američku fotografkinju Ninu Berman pozvala sam, primjerice, zato što se nitko od lokalnih fotografa nije pozabavio temom velikog broja silovanih žena. Osim toga, svi su fotografi muškarci, u to je vrijeme bilo malo fotografkinja, osobito u području fotožurnalizma – objašnjava kustosica.

Ovakvu izložbu, kaže, dugo je priželjkivala. Ona je nastavak razmišljanja koja su zastupljena u knjizi “Rat slikama” i smatra da se dobro nadopunjuju.

– Izložba će bolje “sjesti” onima koji su pročitali knjigu, gledat će je s drugačijim razumijevanjem. Na izložbi će u jednom dijelu biti i isječci iz tiskovina ratnog vremena da bi publika stekla uvid u kojem su se kontekstu fotografije objavljivale i kojim su sve političkim agendama služile bez obzira na možda časne namjere fotografa. O tome detaljnije pišem u knjizi – objašnjava Vitaljić.

Bivši salon Doma JNA

Izložba će se održati u galeriji Zvonimir koja djeluje pod okriljem Ministarstva obrane, u objektu u kojem je prije rata bio izložbeni salon Doma JNA. Voditelj galerije Zvonimir Zoran Batušić ustupio je prostor Organu vida dijelom i zato što se tematika ratne fotografije uklapa u njihov program. Posebnost izložbe “Lekcije iz ‘91.” jest što izlazi iz okvira usko nacionalnog, što sagledava ratna zbivanja u jednom širem kontekstu.

Razgovarajući o samom naslovu izložbe, upitali smo autoricu čini li joj se da smo kao narod usvojili lekcije tih ratnih godina.

– S obzirom na debate koje se vode u našem društvu, na pogoršanje odnosa sa svim susjednim zemljama i na općeniti uspon nacionalizama, ksenofobije i novo podizanje granica u Europi, mislim da ništa nismo naučili – sažeto je zaključila Vitaljić.

>> Blažević će biti intendant usprkos odluci ministra Hasanbegovića

Komentara 2

RB
robert.b.40
18:09 09.09.2016.

takove fotogafije,sada stavljate,kada je veliki prijatelj, minister vulin u zagrebu,tako zvani,huskas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije