Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuski institut

Josip Vaništa odlikovan Vitezom reda umjetnosti i književnosti

Josip Vaništa odlikovanje
Foto: Nives Gajdobranski
1/5
20.09.2014.
u 13:45

Zahvaljujući se na ordenu francuskoj veleposlanici Michele Boccoz, Vaništa se prisjetio da je baš na prostoru današnje Medijateke, a nekadašnje Francuske čitaonice u novinama France Soir pročitao vijest da je tragičnom smrću završio život Nikolas de Stael

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu slikar i pisac Josip Vaništa primio je francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti. Tom je prilikom u Medijateci otvorena i Vaniština izložba Crteži, projekti, film koja se može razgledati do 18. listopada.

Vaništa je dobio stipendiju 1952. godine, te se godinu kasnije prvi puta našao u Parizu na stadionu Velodrome d'Hiver gdje su se prodavale knjige lijevoorijentiranih francuskih izdavača. Vaništa je, kako se sam prisjeća, kupio knjigu koju mu je posvetio Sartre, a autogram mu dao Picasso.   

Zahvaljujući se na ordenu francuskoj veleposlanici Michele Boccoz, Vaništa se prisjetio da je baš na prostoru današnje Medijateke, a nekadašnje Francuske čitaonice u novinama France Soir pročitao vijest da je tragičnom smrću završio život Nikolas de Stael

- Za svakog dolaska u Pariz, nije ih bilo mnogo, tražio sam njegove slike i u maloj knjžari u ulici Vavin u Montparnasseu našao prvu malu monografiju slikara s crno bijelim reprodukcijama i Guindertalovim predgovorom. Ovu priču završio bih porukom koju sam prije nekoliko dana dobio od prijatelja koji žive u Francuskoj tijekom posjeta velikoj retrospektivi De Staela u Havreu. Par mjeseci prije smrti, u pismu prijatelju, Stael je dodao ove riječi: "U meni je velika želja da radim s još većom žestinom, s većom istančanošću, još pročišćenije, još apsolutnije, s krajnom idejom vrhunskog remek-djela, koje bi se sastojalo od jedne linije i praznine". Misao me zapanjila, riječi zadivile - vrijede za cjelokupnu francusku umjetnost, njen izuzetnu sklad, direktnost i slikarsku ljepotu koja je očaravala generacije mladih ljudi iz svijeta. Primite moju iskrenu zahvalnost za Orden - rekao je Vaništa.

>> Vaništa: Neka o mojim djelima govore drugi

>> Vaniština izložba 'Ishodišta' u spomen Prvom svjetskom ratu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije