Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalana izložba antičkih etiketa

Je li se u Sisciji i prije rafinerije živjelo teško?

28.01.2015., Sisak - U sklopu manifestacije Noc muzeja koja ce u petak biti odrzana u Gradskom muzeju Sisak biti ce otvorena izlozba
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
29.01.2015.
u 14:31

Olovne pločice
 zovu se tesere, a služile su kao potvrde za preuzimanje robe

Titius Vindex kupio je, ili naručio, smeđi ogrtač težak sedam funti, Silius Celsini od istog je trgovca kupio smeđi ogrtač težak 13 funti. S druge strane Magomara je dala sukno na glačanje i za to platila dva denara, a Larisa je za glačanje plavog ogrtača platila jedan denar. Sve su te osobe Rimljani, stanovnici antičke Siscije iz 1. i 2. stoljeća, čiji je trag tako ostao zabilježen na malim olovnim pločicama, teserama, koje su se, poput etiketa koristile u tekstilnim manufakturama. U Sisku je lani pronađen najveći skupni nalaz tesera, pretpostavlja se, u svijetu. Na lokalitetu Sveti Quirin na samo jednom kvadratnom metru nađeno ih je čak 200, a prema popratnom materijalu, pretpostavlja se da je na tom, sjevernom ulazu u Sisciju, nekoć djelovala rimska tekstilna manufaktura.

Slaba kupovna moć?

Tu su stari Siščani, robovi, slobodni građani, vojnici, ostavljali svoju robu na glačanje, pranje ili bojenje ili su pak naručivali i preuzimali novu odjeću. Rimske tesere tako otkrivaju svakodnevnicu antičkog grada. Ove sisačke otkrivaju da ni tada, kao ni u današnjem Sisku, cijene nisu bile visoke, možda i zbog kupovne moći većine, potvrđuju nam kustosi Gradskog muzeja Sisak. No, to može govoriti i da je bila riječ o manufakturi za "običnije" Rimljane, dok su oni bogatiji imali vlastite robove koji su im glačali i čistili odjeću, a luksuznu su robu nabavljali negdje drugdje.

– Tesere su velik izvor informacija o svakodnevnom životu u rimskoj Sisciji. One sadrže ime i prezime osobe koja je ili vlasnik odjeće ili osoba poslana po odjeću. Usto se nalazi i oznaka tkanine, naziv komada odjeće, težina, cijena, upute, ponegdje i boja tkanine. Može pisati treba li odjeću treba glačati, bojiti, očistiti te ide li odjeća dalje na preprodaju. Na ovim pločicama uglavnom je riječ o manjim količinama, pa se čini da je riječ o maloprodaji, s relativno niskim cijenama. Spominju se uglavnom ogrtači i tunike, svakodnevna uobičajena roba – kazuje Tea Tomaš Barišić, viša kustosica sisačkog Muzeja.

Olovne pločice bile su probušene i špagom zakvačene za komad odjeće ili tkanine, no nigdje, jer je otad prošlo gotovo 2000 godina, nema traga tkanini. Po samom imenu vidi se je li riječ o robu, slobodnom čovjeku ili slobodnom čovjeku bez rimskog državljanstva, a zahvaljujući ovom nalazu identificirano je 50 stanovnika rimske Siscije. Imena otkrivaju i njihovo podrijetlo pa tako u antičkom Sisku nalazimo i Gale, Kelte, starosjedioce domoroce te doseljenike iz Rima i Italije.

'Prekucavanje' podataka

– Robovi vjerojatno nisu donosili svoju odjeću, nego odjeću svojih vlasnika. Na pločicama zna biti istih imena, no ne mora značiti da je to ista osoba jer su u rimsko doba imali manji raspon imena i prezimena – ističe Tea Tomaš Barišić. Pločice su se koristile i više puta jer su bile olovne, a stoga i pogodne da se narudžbe jednostavno – prekucaju.

– Nama je ovo značajno jer nemate baš previše izvora imena stanovnika Siscije. Uglavnom se ona pojavljuju na sarkofazima i spomenicima, no tada je riječ o bogatijim stanovnicima. Ovo je trag običnih Siscianera – kazuje ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.

>> Od 27. sisačke pukovnije do generala Svetozara Borojevića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije