Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovar

Izložen dio Zbirke Bauer

Zbirka Bauer
Foto: Branimir Bradarić
1/4
03.05.2015.
u 11:28

Zbirka Bauer broji 2742 umjetnine, a u njoj se nalaze brojna djela poznatih domaćih umjetnika

Do kraja godine u nekadašnjoj zgradi sjemenske stanice, koja se nalazi u okviru Gradskog muzeja Vukovar, biti će izložen stalni postav Zbirke Bauer koja sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. stoljeća i prve polovice 20. stoljeća. Kao uvod tome Gradski muzej je, u zgradi Oranžerije, otvorio izložbu Zbirka Bauer u susret stalnom postavu – Izložen je dio zbirke koji je bio na restauraciji. Zbirka Bauer broji 2742 umjetnine, a u njoj se nalaze brojna djela poznatih domaćih umjetnika.

Zbirka Bauer i Galerija umjetnina Vukovar nastala je sukcesivnim donacijama Vukovarca Antuna Bauera i njegove supruge Antonije. Prvih 110 slika i skulptura za Zbirku Bauer i buduću Galeriju umjetnina, kao donacija Gradu Vukovaru, stiglo je u Gradski muzej Vukovar 1948. godine, a fundus se povećavao sve do smrti donatora 9. travnja 2000. godine, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić. Govoreći o zbirci i planovima muzejski savjetnik Zdravko Dvojković, koji je i voditelj Zbirke Bauer, rekao je kako se radi o neprocjenjivoj zbirci koja predstavlja jednu od najvrjednijih cjelina hrvatske moderne umjetnosti, a da se unutar nje nalazi nekoliko pravih „bisera“.

– U Domovinskom ratu 1991. godine uništeno je ili nestalo 327 eksponata. Među njima su i značajna djela Ivana Meštrovića za kojima tragamo putem Interpola, rekao je Dvojković. Posjetitelji izložbe imat će priliku pogledati djela Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Nikole Mašića, Bele Csikosa-Sessie, Gabrijela Stupice… Prati je i multimedijalna prezentacija restauracije umjetnina kao i improvizirana radionica s prikazom procesa restauracije oštećene skulpture i rama za slike.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije