Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Beogradu

Izložba troje djece koji su preživjeli ratni zločin na Kosovu

ivica dacic
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
18.12.2013.
u 22:20

U Kulturnom centru Beograda danas je, pod jakim policijskim osiguranjem, otvorena izložba pod nazivom Bogujevci/Vizuelna istorija rata koja govori o stradanjima Albanaca na Kosicu. Ona prikazuje zločine koji su 1999 godine počinili pripadnici paravojne postrojbe Škorpioni nad članovima obitelji Bogujevci čijih je 14 pripadnika strijeljano u ožujku 1999 godine. Među ubijenima je bilo i dvogodišnje dijete. Petero djece te obitelji je ipak preživjelo među kojima i Fatos, Jehona i Saranda Bogujevci koji su u vrijeme ovoga zločina imali 11, 12 i 13 godina.

Njih troje su na ovaj način predstavili svojevrsnu osobnu ispovijest nevinim žrtvama ratova. Izložba predstavlja rekonstrukciju dnevnog boravka u kući obitelji Bogujevci, bolničke sobe u kojoj su poslije ranjavanja oni ležali teško ozlijeđeni i sudnice u kojoj su kasnije svjedočili protiv pripadnika Škorpiona. Već sama najava o organiziranju izložbe u Beogradu je izazvala burne reakcije tako da su najavljeni prosvjedi pa čak i upad desničarskih skupina koji su planirali spriječiti održavanje izložbe. Ipak izostali su veći prosvjedi i problemi s obzirom da je protiv izložbe prosvjedovalo 20-ak pripadnika raznih srbijanskih desničarskih organizacija. Policija je udaljila osobe koje su se okupile ispred Kulturnog centra Beograda ali kako mediji prenose nitko nije priveden. Prosvjed se sveo na povike Izdaja, izdaja i Kosovo je Srbija. Današnju izložbu posjetio je i premijer Republike Srbije Ivica Dačić koji je rekao kako je tijekom organiziranja održavanja izložbe bilo prijetnji ali i da su on i Aleksandar Vučić složili se da se izložba održi jer mora da postoji sloboda da se čuje sudbina svih nestalih.

– Počinitelji zločina u Podujevu su osuđeni i mislim da je od isprike važnije da svi koji su odgovorni za zločine nad civilima u bivšoj Jugoslaviji budu osuđeni. Važno je da se slične izložbe otvaraju u svim dijelovima bivše Jugoslavije, u Kninu, Sarajevu, Zagrebu, Banjaluci i drugim gradovima, rekao je Dačić.

>> Zbog Erdoganove izjave Nikolić otkazao trilateralni susret

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
14:43 20.12.2013.

Ivice, a kad će izložba gdje hrabri srpski junaci strijeljaju ranjenike !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije