Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pol čovjek, Paul Newman" u Galeriji SC

Kiparica Vlatka Škoro pomiče granice medija novim tehnološkim mogućnostima

'pol čovjek, paul newman' vlatka škoro
Foto: Damir Žižić
1/4
31.03.2015.
u 17:02

Elektromotor u pokretnoj ruci te moćan valjajući bas uz pojačane akustične efekte stvaraju izuzetno sugestivnu atmosferu, piše između ostalog povjesničarka umjetnosti Ana Bedenko

Mlada kiparica Vlatka Škoro u srijedu 1. travnja otvara izložbu "Pol čovjek, Paul Newman" u sklopu projekta "Oni dolaze" u Galeriji SC u 20 sati. Vlatka Škoro polaznica je postdiplomskog doktorskog studija kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti te u svome kiparsko-istraživačkom radu spaja osobni imaginarij hibridnih stvorenja s novim tehnološkim mogućnostima, pomičući granice samoga medija. Antropomorfno predimenzionirano biće nastanjuje naš prostor poput glasnika iz neke druge dimenzije.

" Noseći ljudska i životinjska obilježja on ne pripada ni jednom od dvaju svjetova i uvlači nas u svoj vlastiti prostor mita. Jež  je životinja bogata simbolikom, od proždrljivog stanovnika srednjovjekovnog imaginarija do mudrog i dobroćudnog šumskog zaštitnika čini se da je kadar u sebe primati nebrojena značenja. U folkloru i narodnim legendama često zauzima istaknuto mjesto, javlja se i u formi šumskog duha daidarabotchija u japanskoj  mitologiji, a u slavenskoj legendi o vjenčanju sunca i mjeseca jež spašava čovječanstvo od sveproždiruće sunčeve vatre....

Rad posjeduje snažnu kiparsku komponentu – riječ je o pravoj monumentalnoj skulpturi čija živa modelacija i vidljiv trag ruke naglašavaju mekoću i snagu tog golemog i pomalo nezgrapnog tijela koje se nadvija nad nama. Elektromotor u pokretnoj ruci te moćan valjajući bas uz pojačane akustične efekte stvaraju izuzetno sugestivnu atmosferu. Upravo u tom spoju tehnološkog i mitološkog leži prava vrijednost skulpture. Ovo stvorenje nije samo ljudsko-životinjski hibrid, ono je ujedno i spona između drevne duhovnosti šume i bioničkog svijeta tehnologije", dio je predgovora kataloga povjesničarke umjetnosti Ane Bedenko.

>> Kiparica koja spaja umjetnost, robotiku i umjetnu inteligenciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije