Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTURNO POVEZIVANJE

Hrvatica predstavila Bečanima Svjetske umjetničke igre Austrije

izložba
Foto: Snježana Herek
1/2
20.02.2014.
u 12:15

Ovom izložbom austrijski Nacionalni odbor WAG-a htio je dati svoj umjetnički doprinos ideji boljeg svijeta, kaže Klabučar Gros.

'Trokut u krugu' naziv je izložbe slika i skulptura kojom je hrvatsko-austrijska ekonomistica i pjesnikinja Jadranka Klabučar Gros u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču predstavila Bečanima Svjetske umjetničke igre Austrije (World Art Games Austria), čija je supredsjedateljica. Riječ je o likovnim radovima slovačkih, mađarskih i austrijskih umjetnika među koje je svrstan i Riječanin Željko Jančić Zec, također jedan od predsjedatelja WAGA.

- Svjetske umjetničke igre čiji je cilj međunarodno povezati i umrežiti umjetnike iz svih krajeva svijeta, nude publici slikarstvo, kiparstvo, keramiku, glazbeno-scensku umjetnost, književnost, film i mnoge druge vrste umjetnosti, a nastale su i prvi put održane 2013. u Hrvatskoj - rekla je Klabučar Gros napomenuvši da u mnogim zemljama, pa tako i u Austriji WAG ima svoje ogranke.

- Ovom izložbom austrijski Nacionalni odbor WAG-a htio je dati svoj umjetnički doprinos ideji boljeg svijeta - dodala je istaknuvši da su dosada domaćini ove umjetničke olimpijade u Hrvatskoj bili gradovi Umag, Ludbreg, Zagreb i Vukovar.

Uz Jadranku Klabučar Gros, svoj osvrt na Svjetske umjetničke igre Austrije dala je i njena kolegica iz Nacionalnog odbora, austrijska slikarica i sudionica izložbe Aletheya Schreder. Izložbu je otvorila ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji dr. Zdenka Weber.

Foto: Snježana Herek

- Bečka izložba na kojoj je gospođa Gros okupila mlade umjetnike iz Austrije, Slovačke i Mađarske potvrda je da hvale vrijedna ideja Osječanina Petra Weisza koji je po uzoru na međunarodnu olimpijsku organizaciju osnovao prvu organizaciju u svijetu pod nazivom Svjetske umjetničke igre očito dobiva koncentrične krugove šireći se uspješno osnivanjem podružnica - rekla je Weber napomenuvši kako su zanimljivost izložbe i motivi iz Hrvatske, pogled na Nacionalni park Učku te Hvar, Cres, Dugi Otok i druge hrvatske otoke koje su oslikali većinom austrijski slikari pri posjeti našoj zemlji.

Brojne posjetitelje, među kojima je bio veliki broj mladih poklonika likovne umjetnosti, uvodno je pozdravio glavni urednik Hrvatskih novina, gradišćanski Hrvat Petar Tyran. Glazbeni okvir izložbi dali su Krunoslav Ringmuth (gitara) i Mijo Bijuklić (tamburica), a literarni Jadranka Klabučar Gros čitanjem pjesama „Miris lipa“ i „Otok“ iz svoje prve zbirke pjesama „Jesen u kosi“. Izložba je otvorena do 1. ožujka ove godine.

>>Otkazivanje SUI-a: Sabo najavio tužbu, organizatori razočarani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije