Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ ZATVORENOG U OTVORENO

Hommage á Goran Fruk 1959. - 1993., multimedijski umjetnik

Goran Fruk
Foto: PR FOTO
1/3
25.11.2016.
u 15:27

DEFENESTRACIJA - spuštanje, silaženje ili bacanje kroz prozor

U nedjelju, 27 studenog 2016. u 12 sati, iz stana na petom katu, kroz prozor će se slike spuštati na Cvjetni trg . Slijedi putovanje iza kojeg se ne vraća u zatvoreno nego u prostor Muzeja suvremene umjetnosti, koji je otvoren za sve grupe kao i pojedince iz Zagreba i Svijeta, sada i u budućnosti.

Prve tri defenestracije izvedene su krajem devedesetih godina. Tada je Goran Fruk kreirao umjetničko-alpinističke projekte: povezao je studente Akademije likovnih umjetnosti i alpiniste s kojima je izveo mnogobrojne zajedničke happeninge. Među najpoznatijim performancima su “defenestracije”, u kojima su se sa prozora petoga kata njegova stana na Cvjetnom trgu spuštali umjetnički eksponati i ljudi, svirajući, skijajući niz fasadu i sl.

Goran Fruk, rođen je u Zagrebu, a tu se i školovao: nakon gimnazije studirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Bio je multimedijski umjetnik: posebno je poznat po performansima i povezivanju različitih vrsta te aspekata umjetnosti i života.

"Na hrvatsku scenu Goran Fruk će stupiti kao student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na nekoliko «studentskih izložbi» (Zagreb, Sarajevo, Beograd) tijekom 1986. godine. Izložbama su, uz već spomenute akcije (scensko glazbeni projekti, defenestracije, happeninzi, performansi), prethodile i dijelom bile usporedne, aktivnosti koje će vremenom jenjavati te se postupno reducirati na manje akcije u prirodi i urbanom ambijentu. Slike će biti dijelom tih akcija, no od 1987. godine stvaralački i djelatni interes prvotno će biti usmjeren prema slici, slikanju i izložbama. ... Zapis o Goranu Fruku ostaje otvorenim, njegove slike kao ostavština hrvatskoj umjetnosti živjet će svoj život, sa ili bez naših sjećanja i sudova. Ali duboko sam uvjeren kako će ostavština postati i njezina baština, a vrijednosni sud koji je predložen podnijeti teret svoje budućnosti." (V.Kusik, Knjiga Fruk the Book)

Pjesme je počeo pisati u gimnaziji. Prva knjiga pjesama SKLADANJE SA OSTALIM štampana je 1985. kad je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti. Za vrijeme svojih samostalnih izložaba i sudjelovanja na brojnim grupnim izložbama pisao je poeziju. Defenestracija, izlaženje u otvoreni prostor, upravo je povezana s zbirkom pjesama s naslovom RAST NA DRUGU STRANU.

Bio je inicijator satiričnog teatra TESLINO UDRUŽENJE ZA LUČNO OSVJETLJENJE (obnovljeno nakon 99 godina od osnutka, kad je bilo posvećeno izmjeničnoj struji) i koautor scenskog kolaža LEGENDA O NIKOLI TESLI nagrađivanog na susretima kazališnih amatera u Zagrebu i Beogradu.

U vrijeme snažne umjetničke aktivnosti i poleta, na silazu sa Sljemena u blizini Zagreba, na putu što ga je poznavao od malena, pao je i nije se više probudio.

"Ostavio je bogat opus umjetničkih djela, ali i mnogo neostvarenih planova za buduće raznolike radove. Da je imao vremena povaditi iz bilježnice sve ono što je postupno htio pokazati, zacijelo bi se nametnuo kao jedan od naših najvažnijih autora tih eklektičkih godina." (I. Župan, Glasje)

U prošlim defenestracijama, a još više u njegovim posljednjim izložbama, sve više je dolazila do izražaja ideja izlaženja iz zatvorenog u otvoreni svijet. Ističemo da je ova defenestracija usmjerena na realizaciju "otvorenog" što će se dogoditi "izlaskom" i spuštanjem slika kroz prozore i prenošenjem u Muzej suvremene umjetnosti gdje će djela biti otvorena svakome.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije