Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upitna gradnja Akademskog centra

Hoće li NSK imati sretan kraj ili ćemo opet izgubiti novac?

21.05.2015., Zagreb - Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
28.05.2015.
u 15:51

Danas se navršava 20 godina od otvaranja zgrade NSK koja nije dovršena

U četvrtak, 28. svibnja navršava se točno 20 godina od otvaranja velebne zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ali malo se zna da je hvaljeni projekt Neidhardta, Mancea, Krznarića i Hržića nedovršen!? Spletom raznih okolnosti, oko 9000 četvornih metara prostora ostalo je nedovršeno. Najviše se to odnosi na izgradnju Akademskog centra koji bi imao 3000 četvornih metara i za koji je svojedobno ishođena projektna dokumentacija i pripremljen glavni izvedbeni projekt.

Uprava NSK već je jednom produžila trajanje dokumentacije i, ako se do 29. listopada ove godine ne pokrene postupak javne nabave i ne započne s radovima, sva do sada uložena sredstva i trud u dovršavanje NSK postaju bespredmetni. Dokumentacija prestaje važiti, a za novu treba ponovno obaviti skupi postupak. Treba reći da NSK za knjižničnu funkciju, uključujući i prateće logističke zone, koristi oko 35.000 četvornih metara. U knjižničnoj funkciji nije oko 3000 četvornih metara koji su odlukom Vlade (i to privremeno) prenamijenjeni za potrebe Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Tu je i 3000 četvornih metara koji su u potpunoj disfunkciji zbog nedovršenosti (tzv. rohbau prema izvornom projektu). Kako u NSK dobro shvaćaju da je država u krizi i da je trošenje proračunskih sredstava krajnje ograničeno, gradnju Akademskog centra u koji su u proteklom razdoblju već uložena znatna financijska sredstva prijavili su za dobivanje infrastrukturnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj 2014.-2020. Projekt je od prosinca 2012. uvršten na indikativnu listu projekata u novom Operativnom programu 2014.-2020. U NSK očekuju da će pribaviti sva sredstva za konačno dovršenje nove zgrade iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ali su i svjesni da ta sredstva neće biti raspoređena prije isteka spomenutog roka. 

>> Dunja Seiter Šverko vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice NSK

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije