Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
senzacija u muo

Guercino na putu slave baroka, ali i pomoći stradalima od poplave

21.10.2014., Zagreb - Konferencija za novinare u Muzeju za umjetnost i obrt povodom izlozbe Guercino – svjetlo baroka. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukić/PIXSELL
22.10.2014.
u 14:21

Trideset i pet djela sklonjena su iz Gradske pinakoteke iz Centa, gradića u blizini Ferrare, nakon što ju je 2012. ozbiljno ugrozio razorni potres, pa su djela poslana na put u europske, azijske i američke muzeje kako ne bi čamila u mraku nekog depoa. Put se Guercinovih djela tako pretvara u "put slave" talijanskog baroka!

Čak je deset uvaženih govornika predstavilo jučer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt sjajan kulturni događaj koji nas očekuje 28. listopada – otvorenje izložbe "Guercino: Svjetlo baroka". Stiže nam ta izložba u povodu činjenice da Italija predsjeda Vijećem Europe, ali i u ime stoljeća kulturne suradnje Hrvatske i Italije potvrđene brojnim programima s obje strane.

Postoji i važan dodatni razlog: izložbu 35 djela Guercina, majstora talijanskoga baroka kojega su štovali velikani slikarstva i kraljevi, vidjet ćemo zato što su sklonjena iz Gradske pinakoteke iz Centa, gradića u blizini Ferrare, nakon što ju je 2012. ozbiljno ugrozio razorni potres, pa su djela poslana na put u europske, azijske i američke muzeje kako ne bi čamila u mraku nekog depoa. Put se Guercinovih djela tako pretvara u "put slave" talijanskog baroka!

Hrvatska je ekipa govornika jučer isticala kako te izložbe ne bi bilo da nije zalaganja Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu i Njezine Ekselencije Emanuele D'Alessandro, veleposlanice koja je tom dodatnom razlogu dala i ime. Prihod, naime, od prodaje kataloga ide za pomoć poplavom pogođenome slavonskome selu Đurići, čiji stanovnici još nemaju poštenoga pribora za jelo ni tanjura!

– A u Zagrebu, koji se diči baroknim palačama, barok nastavlja živjeti preko Guercinova djela – rekla je veleposlanica D'Alessandro.

– Tamo gdje je Guercino, tamo je i djelić Centa – rekao je gradonačelnik Centa Piero Lodi ističući kako se nikad nije dogodilo da Guercino izađe iz Centa iz njegove Pinakoteke, a evo sada se to ipak dogodilo, i to u njegovu slavu jer su kustosi, kaže, odlično obavili svoj posao. Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, dodatno je razjasnila umjetničko značenje Guercina i kulturnu povezanost Italije i Hrvatske u kojoj se, među ostalim, ističe neraskidivo pobratimstvo Zagreba i Bologne, na što je upozorio i Furio Radin, predstavnik talijanske manjine u Hrvatskoj!

>> Guercina nam je u Zagreb 'doveo' potres

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije