Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetlo baroka Otvorena velika izložba

'Guercino je čudesan. Slika koju imamo nikad nije ista!'

Guercinova slika
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
30.10.2014.
u 14:37

To govore Laura Muti i Daniele de Sarno Prignano koji su od kolekcionara kupili rad 'Erminia pronalazi ranjenog Tancredija'

– Nedvojbeno je riječ o jednom od najvećih događaja u našoj kulturi – ocijenio je preksinoć na otvorenju izložbe "Guercino: Svjetlo baroka" u MUO ugledni naš povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. – Na maestralan način, patosom i velikim gestama povezuje Guercino Carravagia i Guida Renija. Imati Guercina u našoj sredini sigurno znači da Republika Italija i Emilia-Romagna znaju naše potencijale – kazao je Maković. U gužvi koja nas je okruživala upoznali smo vlasnike Guercinove slike "Erminia pronalazi ranjenog Tancredija" Lauru Muti i Danielea de Sarno Prignana. Rijetka je to prilika. Pitamo ih jesu li naslijedili sliku...

– Nismo je naslijedili. Oboje smo od 1973. strasni povjesničari umjetnosti i kolekcionari, sretni da ponekad možemo kupiti sliku poput Guercinove. Kupili smo je na dražbi. Slika je pripadala engleskome kolekcionaru, lordu Barrimoreu iz Marbury Holla koji ju je kupio u Italiji. Kod njega je bila do 1932./1933., a potom je završila u Švedskoj, i tada smo je mi kupili. To je Guercinovo djelo iz mladenačke faze. Naslikano je 1619. godine. Naručio ju je kardinal Jacopo Serra u Ferrari – govore nam vlasnici.

Pitamo ih gdje drže sliku i uživaju li u originalu ili imaju dobru kopiju dok slika čami u sefu. Smijući se, Laura Muti i Daniele de Sarno Prignano odgovaraju:

– U spremištu je, u našoj privatnoj kolekciji. Uživamo dakle u originalu, a ne u nekoj kopiji. Osim što umjetnost proučavamo, mi je i volimo! A s Guercionovom Erminijom i Tancredijem događa se nešto čudesno. Svjetlo se u sobi gdje stoji mijenja tijekom dana, pa je slika svaki put drukčija. Nikad, ali baš nikad nije ista! – govore nam vlasnici s uvjerljivom gorljivosti! 

>> Predsjednik Ivo Josipović otvorio izložbu 'Guercino: Svjetlo baroka'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije