Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
atrakcija u MUO

Guercina nam je u Zagreb 'doveo' potres

16.10.2014., Zagreb - U Muzeju za umjetnost i obrt pocelo je postavljanje izlozbe Svjetlo baroka. Kod postavljanja izlozbe i otvaranja spremnika s Guercinovim djelima bili su nazocni Fausto Gozzi, direktor Pinakoteke iz Centa, gospodja Rossoni, savjetnica
17.10.2014.
u 08:18

fausto guzzi Dva su podrhtavanja tla pogodila Guercinov rodni Cento. Mislili smo da je bolje, kad je već ostao bez kuće, poslati ga u svijet...

Naravno da sam uzbuđen dok zajedno s hrvatskom ekipom otvaram Guercinove slike za izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt iako sam ih otvarao i u Varšavi iz koje dolaze, a nakon Zagreba bit će izložene i u Tokiju! – kaže nam jučer Fausto Guzzi, direktor Gradske pinakoteke iz Centa iz koje su u MUO pristigle divne barokne slike talijanskoga majstora Giovanija Francesca Barbierija (1951. – 1666.) zvanog Guercino, što na talijanskome znači – škiljavi.

Bez naginjanja

Uz gospodina Guzzija, jučer su zajedničkim snagama Guercinove slike "Sv. Ivan Krstitelj", "Krist u molitvi" i "Sibilla Samia" pred kamerama fotoreportera otvarali i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, njegova desna ruka, voditeljica marketinga i PR Vesna Ledić, potom Mirko Nottoli u ime bolonjske banke koja je vlasnik "Sibille", kao i mnogi drugi iz pratnje vrijedne pošiljke koja je u srijedu pristigla u MUO. Tu su slike morale odležati jedan dan radi aklimatizacije i tek je jučer počelo njihovo otvaranje.

Naravno da je atmosfera u MUO bila vruća. Nismo se smjeli previše naginjati nad ta Guercinova remek-djela. A htjeli smo utonuti u trag njegove kičice... Direktor Gozzi zadovoljan je što Zagreb ima prilike upoznati Guercinovo djelo.

Tome je doduše kumovala velika nevolja – dva su potresa pogodila Pinakoteku u Guercinovu rodnom Centu, a drugi, jači, napokon je presudio odluci da se djela sklone iz Pinakoteke.

– No umjesto da čame u nekom depou, smatrali smo da je bolje Guercina, koji je tako ostao bez kuće, pošaljemo u svijet. Tako je je počeo "tour de Guercino" – rekao nam je gospodin Gozzi. Guercina su voljeli i poštovali. Nije bilo važno to što je škiljav. Ni što stanuje na pola puta između Ferrare i Bologne.

– U Centu su ga posjetili čak i Velásquez, pa francuski i engleski kraljevi, svi su oni htjeli upoznati njegovo djelo – kaže Gozzi, napominjući da je Guercino uspio naći svoj stil, i mjesto između Caravaggia i Carraccija.

Teško skupljena djela

– Voljeli su ga jer je prisno interpretirao biblijske scene, obiteljski... A utjelovljavao je upravo ono što je htjela Crkva: približiti svece običnim ljudima. Puno je radio i zaradio mnogo novca, a djela mu se nalaze u mnogim svjetskim muzejima. Zahvaljujući potresu, došla su evo i u Zagreb. Teško bi inače bilo skupiti tako velik broj njegovih djela i poslati ih na put – zaključio je Gozzi i odjurio otvarati novi sanduk s Guercinovim blagom.

>> U Zagreb stigla djela talijanskog majstora Guercina!

>> Veliki Caravaggio je otišao, ali dolazi majstor Guercino

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije