Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velik iskorak

Gradski muzej Vinkovci dobili restauratorsku radionicu

Gradski muzej Vinkovci
Foto: Branimir Bradarić
1/3
16.07.2015.
u 13:05

Radionica je namijenjena prije svega za restauraciju arheološke građe izrađene od metala, a opremljena je uređajem za mikropjeskarenje, zubarskim mikromotorom, kadom za odsoljavanje, ormarom s kemikalijama te drugom opremom neophodnom za ove poslove

Sve do danas Gradski muzej Vinkovci je svoje potrebe za restauratorskim poslovima obavljao izvan grada pri tome izdvajajući značajna sredstva. Međutim, od danas restauratorski poslovi moći će se obaviti i u preparatorsko-restauratorskoj radionici koja je otvorena u Gradskom muzeju Vinkovci, a kakvu do sada nije posjedovao.

Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković rekao je na prigodnoj svečanosti kojom je označen početak rada radionice kako je njeno otvaranje iznimno veliki iskorak za vinkovački muzej u kojemu su se i do sada obavljale određeni restauratorski poslovi.

– Međutim, ovu razinu opremljenosti nismo imali tako da nam se od sada pružaju ogromne mogućnosti za kvalitetan rad, a prije svega u obradi metala. U Slavoniji je jedino bolje opremljena restauratorska radionica u Osijeku, rekao je Petković. Radionica je namijenjena prije svega za restauraciju arheološke građe izrađene od metala, a opremljena je uređajem za mikropjeskarenje, zubarskim mikromotorom, kadom za odsoljavanje, ormarom s kemikalijama te drugom opremom neophodnom za ove poslove.

Pokretanjem preparatorsko-restauratorske radionice Gradski muzej će moći pokriti vlastite potrebe za konzerviranjem i restauriranje, muzejske građe, a što će dovesti i do značajnih ušteda. Za potrebe radionice zaposlena je Edina Balić, koja je i voditeljica radionice, a kako doznajemo već je stigao i prvi posao izvan vinkovačkog muzeja. Opremanje i uređenje preparatorsko-restauratorske radionice koštalo je ukupno 235.000 kuna. U ukupnoj cijeni Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija osigurali su po 50.000 kuna dok je preostali iznos osigurao Gradski muzej Vinkovci.   

>> 'Očekujemo pronalazak ostataka rimskog foruma iz vremena Cibalae'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije