Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlaže ih moma

Gorgona je intelektualni i umjetnički svjetionik i danas

gorgona
Foto: Kolekcija Marinko Sudac
04.09.2015.
u 11:00

Grupa je bila toliko napredna da se smatra temeljem konceptualne prakse 70-ih u Hrvatskoj s odjekom u cijelom svijetu

Zagreb i New York istovremeno će u subotu izložiti radove najpoznatije naše neoavangardne grupe Gorgona koja je djelovala od 1959. do 1966., a povezivala je vrhunska intelektualna i umjetnička imena: Julija Knifera, Josipa Vaništu, Đuru Sedera, Marijana Jevšovara, Ivana Kožarića, Miljenka Horvata, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Matka Meštrovića i Radoslava Putara! Grupa je bila toliko umjetnički napredna i poticajna da se smatra temeljem konceptualne prakse 70-ih u Hrvatskoj koja je pak imala odjek u svjetskim umjetničkim krugovima, što se potvrđuje i najnovijom njujorškom izložbom. Gorgona je u MoMA-i dio opsežne izložbe "Transmissions – Art in Eastern and Latin America, 1960-1980" koja tematizira umjetnička desetljeća koja su prethodila slomu komunizma.

Radovi Tomislava Gotovca i Sanje Iveković također su tu, a dio su fundusa MoMA-e. U zagrebačkom se pak Muzeju suvremene umjetnosti u subotu 6. rujna predstavljaju umjetnici koji su ove godine sudjelovali u projektu "Umjetnik na odmoru" u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde, zajedno s Kolekcijom Marinko Sudac, tvrtkom Valamar Riviera d. d. i MSU. Gorgona je dio impresivnog popisa imena koje je Sudac okupio ove godine u Poreštini.

Riječ je o neoavangardnim umjetnicima na čelu s rodonačelnikom samog termina neoavangarda Michaelom Grobmanom, ruskim autorom s izraelskom adresom. Djela, fotografije i dokumentacija gorgonaša bili su ljetos izloženi u Vili Polesini u Poreču, a sad ćemo ih u MSU vidjeti u još bogatijem izdanju, jer u odnosu na MoMA-u, naš MSU posjeduje najveću zbirku Gorgone u kojoj je Ješa Denegri skupljao građu za svoje studije o Gorgoni, uvijek s novim i novim podacima. Najnovija njegova knjiga o Gorgoni bit će objavljena krajem ove godine.

>> Gorgona je bila kamenčić koji je pokrenuo lavinu novih avangardista

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije