Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvod u raspravu

'Kulturnom strategijom deblokirat ćemo Split i politički i mentalno'

14.08.2014., Split - U Muzeju grada Splita predstavljen je original makete Dioklecijanove palace koja ce biti izlivena u bronci i postavljena kraj Grgura Ninskog. Maketa se trenutno nalazi u podrumima Dioklecijanove palace.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
06.03.2015.
u 15:41

Plan kako postati i Europska prijestolnica kulture

Nakon 25 godina Split je izradio svoju prvu strategiju, Nacrt kulturne strategije od 2015. do 2025., koji je jučer predstavljen, a iduća tri tjedna bit će na javnoj raspravi.

– Osnovni naglasak Kulturne strategije Splita kultura je dijaloga, nasuprot monologu, kao središnjeg koncepta te deblokada grada koji je blokiran politički, administrativno, u mentalnom smislu i u odnosu na centar – izjavio je Igor Baković, savjetnik gradonačelnika za kulturu. Treći naglasak u tom dokumentu sinergija je kulturne baštine koja je neupitna zadanost i kreativnih industrija. Primjedbe na Nacrt kulturne strategije koji sadrži više od 250 stranica i u čijoj je izradi sudjelovalo osamdesetak kulturnjaka i 150 institucionalnih i izvaninstitucionalnih subjekata mogu se iduća tri tjedna slati na posebnu e-mail adresu grada, a održat će se i dvije javne tribine, u HNK i Domu mladeži.

Gradski oci očekuju da će Kulturna strategija Splita na Gradskom vijeću biti prihvaćena tijekom travnja. Inače ova strategija temelj je za kandidiranje Splita za Europsku prijestolnicu kulture premda nije uvjet.

– U strukturi proračuna Grad Split trenutačno izdvaja 10 posto za kulturu, a strategija predviđa da 2020. godine 12 posto proračunskih sredstava bude namijenjeno kulturi. Planiramo povući 100 milijuna kuna iz fondova Europske unije, a ako dobijemo titulu Europske prijestolnice kulture, još dodatnih stotinu milijuna kuna – kazao je Goran Kovačević, dogradonačelnik Splita.

Istaknuo je kako bi se tim sredstvima onda mogao konačno završiti Dom mladeži. Prema Kovačevićevim riječima, povećala bi se turistička pristojba i spomenička renta, a ako Split dobije titulu Europske prijestolnice kulture, dobit će od EU nagradu od 1,5 milijuna eura. Baković tvrdi da će Split prijavu za EPK podnijeti u roku, do 17. travnja.

>> Gradovi još 'razmišljaju', a trebali su imati gotove sve projekte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije